Információk a 2D poláris koordináták megadásáról

Egyaránt használhatók abszolút és relatív poláris koordináták (távolság és szög) a pontok helyének meghatározásához az objektumok létrehozása során.

Egy pont poláris koordinátákkal történő megadásához adja meg a távolságot és a szöget, egy < jellel elválasztva.

Alapértelmezésként a szög az óramutató járásával ellentétes irányban növekszik, és vele megegyező irányban csökken. Az óramutató járásával egyező irány megadásához negatív értéket adjon meg szögként. Például az 1<315 és az 1<-45 értékek megadása ugyanazt a pontot határozza meg. Megváltoztathatja a szögbeállításokat az aktuális rajzban a MÉRTEGYS parancs segítségével.

Abszolút poláris koordináták

A poláris abszolút koordinátákat az FKR origójától (0,0) mérik, amely az X és Y tengely metszéspontja. Akkor használja a poláris abszolút koordinátákat, ha pontosan tudja a pont távolság-szög koordinátáit.

A dinamikus adatbevitel során a # előtaggal abszolút koordinátákat adhat meg. Ha a koordinátákat a parancssorban adja meg az eszköztipp helyett, a # előtag használatára nincs szükség. Például a #3<45 megadása az origótól 3 egység távolságra levő pontot határozza meg, az X tengellyel 45 fokos szöget bezáró irányban.

A következő példa két vonal rajzolását mutatja be poláris abszolút koordináták és a szögmérés alapértelmezett irányának használatával. Adja meg a következőt egy eszköztippben:

Parancs: vonal

Kezdőpont: #0,0

Következő pont: #4<120

Következő pont: #5<30

Relatív poláris koordináták

A relatív koordináták az utolsóként megadott ponthoz viszonyítva értelmezendők. Relatív koordinátákat akkor célszerű használni, ha egy pont helyzete ismert az előzőleg meghatározott pont helyzetéhez képest.

Relatív koordináták megadásához kezdje a koordinátaérték megadást egy @ jellel. Például a @1<45 megadása a legutolsó ponttól 1 egység távolságra levő pontot határozza meg, az X tengellyel 45 fokos szöget bezáró irányban.

A következő példa két poláris relatív koordinátákkal megadott vonal rajzolását mutatja be. Mindkét ábrán a vonal a megelőző pontként jelölt helyen kezdődik.

Parancs: vonal

Kezdőpont: @3<45

Következő pont: @5<285