Információk a koordinátamegadásról

Amikor egy parancs pont megadását kéri, a mutatóeszközzel megadhatja a pontot, vagy beírhatja a koordinátáit. Bekapcsolt dinamikus adatbevitel esetén a mutatóhoz közeli eszköztippben is megadhat koordinátaértékeket.

Derékszögű és poláris koordináták

Egy derékszögű (Descartes-féle) koordináta-rendszernek három tengelye van: X, Y és Z. Amikor megad egy koordinátaértéket, jelzi egy pont távolságát és irányát (+ vagy -) az X, Y és Z tengelyek mentén a koordináta-rendszer origójához (0,0,0) viszonyítva.

2D esetén az XY síkon adja meg a pontokat, amelyet munkasíknak is nevezünk. A munkasík hasonlít egy sima négyzetrácsos papírlapra. Egy Descartes-féle koordináta X értéke vízszintes távolságot, míg az Y értéke függőleges távolságot jelent. Az origó (0,0) jelöli a két tengely metszéspontját.

A poláris koordináták egy távolság és egy szög használatával adják meg egy pont helyét. Mind a derékszögű, mind a poláris koordináták esetén megadhat abszolút koordinátákat az origóhoz (0,0) viszonyítva, vagy relatív koordinátákat az utoljára megadott ponthoz viszonyítva.

Egy másik módszer egy pont megadására a mutató mozgatása, amivel egy irányt jelöl ki, majd megadja a távolságot. Ezt a módszert közvetlen távolságmegadásnak hívjuk.

A szoftverben, a koordináták megadhatók tudományos, tizedes, mérnöki, építészeti és tört jelölésmóddal. A szögeket újfokban, radiánban, geodéziai mértékegységekben vagy fokban, szögpercben és szögmásodpercben lehet megadni. A MÉRTEGYS parancs használatával adható meg a mértékegységek formátuma.

Megjegyzés:
  • A koordináták és távolságok mindig egységekben vannak mérve, amik nem jelölnek semmiféle konkrét mértékegységet, például millimétert vagy hüvelyket. Kezdés előtt eldöntheti, mekkora távolságot jelöljön egy egység a rajzon.
  • A koordináták általában mozgatható felhasználói koordináta-rendszert (FKR) használnak a rögzített világ koordináta-rendszer (VKR) helyett. Alapértelmezés szerint az FKR és a VKR egybeesnek.

Koordináták bevitele a dinamikus adatbeviteli eszköztippek használatával

Beírhat koordinátákat a dinamikus adatbeviteli eszköztippekbe is. Miután a beviteli mezőben megadott egy koordináta értéket, és lenyomta a Tab billentyűt, a mezőben egy lakat ikon jelenik meg, a beírt érték pedig korlátozza a mutató mozgását. Ekkor beírhat egy értéket a második beviteli mezőbe. Ugyanezt az eredményt kapja, ha beír egy értéket, és lenyomja az ENTER billentyűt, így a program a második beviteli mezőt figyelmen kívül hagyja, és az értéket közvetlen távolságbevitelként értelmezi.

Koordináták megjelenítése az állapotsorban

A mutató aktuális elhelyezkedése koordinátaként megjelenik az állapotsorban.
Megjegyzés: A koordináták alapértelmezés szerint nem jelennek meg az állapotsoron. Kattintson az állapotsoron a Testreszabás ikonra, és válassza a Koordináták lehetőséget a megjelenítéséhez.

Háromfajta koordinátamegjelenítés létezik: statikus, dinamikus és távolság-szög.