Információk a teljesítmény növeléséről az xrefek használatakor

Xrefek eltávolítása nagyméretű rajzokon

Ha egy hivatkozott rajz (xref) betöltését megszünteti az aktuális rajzban, a rajz megnyitása sokkal gyorsabb lesz, és kevesebb memóriát fog igénybe venni.

Az xref definíciója nem töltődik be a rajzfájllal, de a hivatkozott rajzra utaló belső mutató megmarad. Az xref nem jelenik meg, és az xref-függő nem grafikus objektuminformációk sem jelennek meg a rajzban. Azonban az összes információ visszaállítható az xref újbóli betöltésével. Ha az XLOADCTL (igény szerinti betöltés) rendszerváltozó értéke 1, a rajz eltávolításakor az eredeti rajz zárolása megszűnik.

A memóriából törölni akkor ajánlott, ha a hivatkozott fájlra nincs szükség az aktuális rajzolási fázisban, de szükség lehet rá például egy nyomtatáskor. A rajzfájlban szereplő referenciák dinamikusan törölhetők a memóriából, majd ezeket a program a felhasználás időpontja előtt automatikusan visszatölti.

Igény szerinti betöltés áttekintése

A program a teljesítmény növelésére használja az igény szerinti betöltést és a belső indexekkel együtt történő rajzmentést olyan nagyméretű hivatkozott rajzok esetén, amelyek le vannak vágva, vagy amelyek sok, fagyasztott fólián levő objektumot tartalmaznak. Az igény szerinti betöltés segítségével a program csak az aktuális rajz frissítéséhez szükséges adatokat tölti be a memóriába a hivatkozott rajzból. Más szavakkal a hivatkozott adat „csak kérésre beolvasott”.

Az INDEXCTL, XLOADCTL és az XLOADPATH rendszerváltozók együttesen szabályozzák az igény szerinti betöltést.

Az igény szerinti betöltés előnyeinek maximalizálásához a hivatkozott rajzokat fólia- és térindexekkel együtt kell menteni. Az igény szerinti betöltés teljesítménynövelő előnyei a következő esetekben szemmel láthatók:

Ha az igény szerinti betöltés engedélyezett, és térbeli indexekkel mentett vágott xrefekkel rendelkezik, akkor a vágási területen belül eső hivatkozott rajz adatbázisban lévő objektumok alkotják a rajzba beolvasott objektumok többségét. A vágási terület módosításakor az objektumok körének igény szerinti bővítését a referenciarajzból végzi a program. Hasonlóképp, ha a külső referenciában több fólia is lefagyasztott állapotú, és a rajz tartalmaz fóliaindexet, akkor a program az aktuális rajzba csak az olvasztott fóliák objektumait olvassa be. Ha a hivatkozott rajz xref-függő fóliái olvasztottak, a program beolvassa azokról a kívánt geometriát.

Ha az igény szerinti betöltés engedélyezve van, a program zárolja az összes hivatkozott rajzot, így bármilyen igény szerinti geometriát be tud olvasni. Más felhasználók megnyithatják ezeket a referenciarajzokat, azonban nem tudják menteni változtatásaikat. Amennyiben szükség van arra, hogy a külső referenciák más felhasználók számára is teljesen hozzáférhetők legyenek, célszerű az igény szerinti betöltés funkció Engedélyezve másolással beállítását választani.

Ha bekapcsolja az igény szerinti betöltést az Engedélyezve másolással beállítással, a program készít egy ideiglenes hivatkozott rajzot, és igény szerint betölti az ideiglenes fájlt. Ezáltal az xref szükség szerint betölthető, és egyúttal az eredeti referenciarajz is elérhető a módosítások számára. Ha az igény szerinti betöltés ki van kapcsolva, a program beolvassa a teljes hivatkozott rajzot a fóliák láthatóságára vagy a vágási példányokra való tekintet nélkül.

Az AutoCAD Release 14 és AutoCAD LT 97 verziók már tartalmazzák a fólia- és térindexeket. Ha kívülről hivatkozik korábbi verziókkal létrehozott rajzra, nem tapasztalható az a teljesítménybeli növekedés, ami az indexekkel mentett rajzoknál látható. A maximális teljesítményhez kapcsolja be a fóliákkal és térindexekkel mentett hivatkozott rajzok igény szerinti betöltését az AutoCAD Release 14, AutoCAD LT 97 vagy újabb verziókban.