Szövegszerkesztő környezetfüggő szalaglap

Bekezdéses szöveg objektumot hoz létre vagy módosít.

Opciók

A következő lehetőségek jelennek meg.

Stílus panel

Stílus A bekezdéses szöveg objektumra alkalmazza a szövegstílust. Alapértelmezés szerint a Standard szövegstílus aktív.
Feliratozási Az aktuális szöveg objektumban be- és kikapcsolja a Feliratozási opciót.
Szövegmagasság A szövegben szereplő rajzegységekben a karakterek magasságát állítja be vagy a kijelölt szöveg magasságát módosítja. Ha az aktuális szövegstílusnak nincs rögzített magassága, a szövegmagasság a TEXTSIZE rendszerváltozóban tárolt érték. A bekezdéses szöveg objektum különböző magasságú karaktereket tartalmazhat.
Háttérmaszk Megjeleníti a Háttérmaszk párbeszédpanelt. (Táblázatcelláknál nem elérhető.)

Formázás panel

Szövegformázás egyeztetése A kijelölt szöveg formázását alkalmazza a célszövegre.
Félkövér A Félkövér formázást be vagy ki kapcsolhatja az új vagy a kiválasztott szöveg részére. Ez a beállítás csak a True Type betűtípusokat használó szövegek esetében használható.
Dőlt A Dőlt formázást be vagy ki kapcsolhatja az új vagy a kiválasztott szöveg részére. Ez a beállítás csak a True Type betűtípusokat használó szövegek esetében használható.
Áthúzás Be- és kikapcsolja az Áthúzás formázást az új vagy a kijelölt szövegre.
Aláhúzott Az Aláhúzott formázást be vagy ki kapcsolhatja az új vagy a kiválasztott szöveg részére.
Föléhúzás A Föléhúzás formázást be vagy ki kapcsolhatja az új vagy a kiválasztott szöveg részére.
Törtalak Törtalak szöveget hoz létre, például törteket, ha a kijelölt szöveg törtalak karaktereket tartalmaz. Ha a kijelölt szöveg vagy egy része törtalakú, a tört alakot meg is szünteti. Ha a törtalak karaktereket, a kalap jelet (^), a perjelet (/) vagy a kettős keresztet (#) használja, a törtalak karakter bal oldalán lévő szöveget a program a karakter jobb oldalán lévő szöveg felé helyezi.

Alapértelmezés szerint a kalap karaktert tartalmazó szöveget a program balra igazított tűrésértékké konvertálja. A perjelet tartalmazó szöveget középre igazított törtszámokká konvertálja, a perjel egy a hosszabbik szöveg hosszúságának megfelelő vízszintes vonallá lesz konvertálva. A kettős keresztet tartalmazó szöveg alapértelmezés szerint olyan törtalakká lesz alakítva, amelyben a szövegrészeket egy, a szöveggel megegyező magasságú átlós vonal választja el. Az átlós vonal feletti szöveg jobb alulra igazított, az átlós vonal alatti szöveg pedig bal felülre igazított.

Felső index A kiválasztott szöveget felső indexszé, egy kisebb méretű szöveggé alakítja, és a sor fölé helyezi.

A kiválasztott felső indexet hagyományos szöveggé alakítja.

Alsó index A kiválasztott szöveget alsó indexszé, egy kisebb méretű szöveggé alakítja, és a sor alá helyezi.

A kiválasztott alsó indexet hagyományos szöveggé alakítja.

Írásmód megváltoztatása (legördülő menü) Átváltja a kiválasztott szöveget nagybetűsre vagy kisbetűsre.
Betűtípus Meghatározza az új szöveg betűtípusát, vagy megváltoztatja a kijelölt szöveg betűtípusát. A TrueType betűtípusok betűtípuscsalád szerint jelennek meg a listában. Az AutoCAD program által átalakított alakfontok (SHX) a betűtípusokat tartalmazó fájlok nevei szerint vannak felsorolva. A felhasználói betűtípusok és a harmadik fél által szolgáltatott betűtípusok az Autodesk-típusú proxy betűtípusokkal jelennek meg a szerkesztőben.
Szín Meghatározza az új szöveg, vagy megváltoztatja a kijelölt szöveg színét.
Formázás törlése (legördülő menü) Eltávolítja a kiválasztott karakterek karakterformázását, vagy eltávolítja a kiválasztott bekezdés bekezdésformázását, vagy minden formázást eltávolít a kiválasztott bekezdésből.
Dőlésszög Megadja a szöveg előre vagy hátra dőlését. A szög a 90 fokos függőlegestől való eltérést jelenti. A –85 és 85 között megadott érték határoz meg dőlt szöveget. Pozitív dőlésszög a szöveget jobbra dönti. Negatív dőlésszög a szöveget balra dönti.
Követés Növeli vagy csökkenti a távolságot a kiválasztott karakterek között. Az 1.0 beállítás a normál szóköz.
Szélességi tényező Szélesíti vagy keskenyíti a kiválasztott karaktereket. Az 1.0 a normál szélesség az adott betűtípusnál.

Bekezdés panel

Szöveg igazítása Megjeleníti a szöveg igazítása menüt, amely kilenc igazításra vonatkozó opciót tartalmaz. Az alapértelmezett beállítás a Bal felső.
Felsorolásjelek és számozás Megjeleníti a felsorolásra és számozásra vonatkozó menüt.

Beállításokat jelenít meg listák létrehozásához. (Táblázatcelláknál nem elérhető.) A lista az első kiválasztott bekezdéshez illeszkedik.

  • Ki: Ha be van jelölve, a kijelölt lista formázású szövegből eltünteti a betűket, a számokat és az egyéb felsorolásjeleket. A behúzás nem változott.
  • Számozott: Számok sorozatával jelöli a listában szereplő elemeket.
  • Betűjeles: Betűk sorozatával jelöli a listában szereplő elemeket. Ha a lista több elemből áll, mint ahány betű van az abc-ben, a sor dupla betűkkel folytatódik.
  • Pontozott: Pontok sorozatával jelöli a listában szereplő elemeket.
  • Indítás: Újrakezdi a betűk vagy számok sorát a lista formázásban. Ha a kiválasztott elemek a lista közepén vannak, az alatta lévő kiválasztatlan elemek is a lista részeivé válnak.
  • Folytat: Hozzáadja a kiválasztott bekezdést a legutolsó listához, és folytatja a sort. Ha listaelemek, nem pedig bekezdések lettek kiválasztva, az alatta levő ki nem választott elemek folytatják a sort.
  • Automatikus felsorolásjelek és számozás engedélyezése: Írás közben alakítja ki a lista formátumot. A következő karaktereket használhatja a számok és betűk után, viszont pontok után nem: pont (.), vessző (,), záró kerek zárójel ()), záró csúcsos zárójel (>), záró szögletes zárójel (]) és záró kapcsos zárójel (}).
  • Felsorolások és listák engedélyezése: Ha ez a lehetőség be van jelölve, a program minden olyan egyszerű szövegre listaformázást alkalmaz a bekezdéses szövegben, amely listának néz ki. A következő feltételeknek megfelelő szöveg lehet lista. A sor (1) egy vagy több betűvel, számmal vagy szimbólummal kezdődik, ezután (2) betűt vagy számot követő írásjel következik és/vagy (3) a Tab billentyű lenyomásával létrehozott szóköz következik és/vagy (4) valamilyen szöveg következik, mielőtt a sor az Enter billentyű vagy a Shift+Enter billentyűkombináció lenyomásával befejeződne.

Ha törli a bejelölést, a bekezdéses szöveg objektumokra alkalmazott listaformázás törlődik és az elemek egyszerű szöveggé konvertálódnak. Az Automatikus lista engedélyezése lehetőség kikapcsolásával a Felsorolások és listák engedélyezése kivételével a Felsorolások és listák opciók elérhetetlenné válnak.

Sorköz Megjeleníti a sorközre javasolt opciókat, illetve a Bekezdés párbeszédpanelt. A program a sorközt az aktuális vagy kiválasztott bekezdésre állítja be.

Az előre definiált opciók a következők:

  • 1.0x, 1.5x, 2.0x, vagy 2.5x: Bekezdéses szövegben a sorközt 0.5x nagyságú lépésekben állítja be.
  • Továbbiak: Megjeleníti a Bekezdés párbeszédpanelt, ahol további beállítások találhatók.
  • Sorköz törlése: A kiválasztott vagy aktuális bekezdésből törli a sorközre vonatkozó beállításokat. A bekezdésre a szövegekre vonatkozó alapértelmezett sorközbeállítás fog vonatkozni.
Megjegyzés:
  • A sorköz a felső szövegsor alja és az alsó szövegsor teteje közötti távolság a többsoros bekezdésben.
  • Az AutoCAD 2007-ben és a korábbi kiadásokban nem minden új bekezdésre és bekezdés-sorközre vonatkozó opció támogatott.
Balra, Középre, Jobbra, Sorkizárt és Elosztott Az éppen kiválasztott bekezdés tartalmát a bal, a középső és a jobb szöveghatárhoz igazítja. A sor végén található szóközök megmaradnak, és hatással vannak a sor igazítására.
Bekezdés Megjeleníti a Bekezdés párbeszédpanelt.

Beillesztés panel

Oszlopok Megjeleníti az oszlop leporellómenüt, amely három, oszlopokra vonatkozó opciót tartalmaz: Nincs oszlop, Statikus oszlopok, Dinamikus oszlopok.
Szimbólum Szimbólumot vagy törést nem okozó szóközt illeszt be az egérmutató helyén. Szimbólum kézzel is beírható.

A program az általánosan használt szimbólumokat felsorolja az almenüben, beállító kódjukkal vagy Unicode karakterláncukkal együtt. Kattintson az Egyéb menüpontra a Karaktertábla párbeszédpanel megjelenítéséhez, amely a rendszer összes elérhető betűtípusának teljes karakterkészletét tartalmazza. A megfelelő karakterek kiválasztása után kattintson a Másolás gombra a párbeszédpanel bezárásához. A szerkesztőben kattintson a jobb gombbal, majd kattintson a Beillesztés vágólapról menüpontra.

A szimbólumok nem támogatottak függőleges szövegben.

Mező Megjeleníti a Mező párbeszédpanelt, ahol kiválaszthat egy mezőt a szövegbe történő beillesztéshez. A párbeszédpanel bezárásakor a mező aktuális értéke megjelenik a szövegben.

Helyesírás-ellenőrzés panel

Helyesírás-ellenőrzés Azt adja meg, hogy be vagy ki van-e kapcsolva a gépelés közbeni helyesírás-ellenőrzés.
Szótárak szerkesztése Megjeleníti a Szótárak párbeszédpanelt, amelyen felvehetők és eltávolíthatók a helyesírás-ellenőrzés során használandó egyéni szótárak.

Eszközök panel

Keresés és csere Megjeleníti a Keresés és csere párbeszédpanelt.
Szöveg importálása Megjeleníti a Fájl kiválasztása párbeszédpanelt (ez egy szabványos fájlkiválasztó párbeszédpanel). Bármilyen ASCII vagy RTF formátumú fájlt kiválaszthat. Az importált szövegeket a program eredeti karakterformázással és stílustulajdonságokkal tartja meg, de a szerkesztőben az importált szöveget szerkesztheti és formázhatja is. Miután kiválasztotta az importálni kívánt szöveget, felülírhatja a kiválasztott szöveget vagy a teljes szöveget, illetve a beillesztett szöveget hozzáfűzheti a szöveghatáron belül kiválasztott szöveghez. Az importált szöveg fájlmérete maximálisan 32 KB lehet.

A szerkesztő automatikusan FÓLIA-ra állítja a szövegszínt. Ha mind a háttér, mind a beillesztett szöveg fekete, a szövegszerkesztő a betű színét automatikusan fehérre vagy az aktuális színre állítja.

Megjegyzés: A rajzba importált Excel munkalapot 72 sorossá csonkítja, kivéve, ha a munkalapot Office 2002 Service Pack 2 programmal hozta létre. Ugyanez a korlátozás kerül alkalmazásra, ha az OLE-objektumot tartalmazó rajz olyan rendszerben kerül megnyitásra, ahol az Office korábbi verziója van telepítve, ekkor a munkalap csonkítására kerül sor.
NAGYBETŰS

A BSZÖVEG és a SZÖVEG/DSZÖVEG automatikus javítását vezérli, ha a CAPS LOCK aktív. Ha engedélyezve van, az AutoCAD ellenőrzi, hogy van-e olyan szó, ahol az első kisbetűt csupa nagybetű követi. Például a „fÖLDMÉRÉS” szót a következőre módosítja: „Földmérés”. (TEXTALLCAPS rendszerváltozó)

A kijelölt szöveg írásmódjának megváltoztatásához használja a Formázás panel Írásmód megváltoztatása legördülő menü gombot.

Beállítások panel

Továbbiak További szövegopciókat jelenít meg.
Vonalzó

A szerkesztő felső részén egy vonalzót jelenít meg. A szöveg objektum szélességének módosításához húzza a nyilakat a vonalzó végéhez. Oszlop módban a magasságot és az oszlopfogókat is megjeleníti.

A vonalzóról tabulátorok is kiválaszthatók. Ha a Tabulátorkiválasztó gombra kattint, a tabulátor stílusa így változik: balra, középre, jobbra, tizedes. A kiválasztás végeztével a megfelelő tabulátorok a vonalzón vagy a Bekezdés párbeszédpanelen állíthatók be.

Vissza Visszavonja a Szövegszerkesztő környezetfüggő szalaglap műveleteit, beleértve a szöveg tartalmi és formázási módosításait is.
Előre Újra végrehajtja a Szövegszerkesztő környezetfüggő szalaglap műveleteit, beleértve a szöveg tartalmi és formázási módosításait is.

Szövegszerkesztő bezárása

Szövegszerkesztő bezárása Befejezi a BSZÖVEG parancsot, és bezárja a Szövegszerkesztő környezetfüggő szalaglapot.