Információk az asszociatív méretekről

A dimenziók lehetnek asszociatívak, ami azt jelenti, hogy igazodnak az általuk méretezett geometriai objektumok módosításaihoz.

A méretasszociativitás a geometriai objektumok és a távolságukat vagy szögüket megadó méretek közötti viszonyt definiálja. Számos típusú kapcsolat állhat fenn a geometriai objektumok és a méretek között. A mutató és a többszörös mutató objektumok is lehetnek asszociatívak.

A Tulajdonságok paletta vagy a LISTA parancs segítségével határozhatja meg, hogy egy méretezés asszociatív legyen-e vagy sem. A MÉRETÚJRACSATOL paranccsal újracsatolhatja a részlegesen asszociatív vagy nem asszociatív méreteket.

Tipp: A MÉRETREGEN parancs használatával frissítheti az asszociatív méreteket a modelltérben egy elrendezési nézetablakban az eltolási vagy zoomolási műveletek végrehajtása után, a rajz egy korábbi programverzióban történt módosítása után, vagy egy módosított külső referenciákat tartalmazó rajz megnyitását követően.

A feliratozásfigyelő

A feliratozásfigyelő segítségével nyomon követheti azokat a feliratozásokat, amelyek elveszítették asszociativitásukat. Az asszociativitás több okból is elveszhet:

Ha a feliratozásfigyelő be van kapcsolva, azonosítja az asszociativitást elvesztő feliratokat, és megjelenít egy figyelmeztető jelet. A példában a kör törlésekor a méret asszociativitása elveszik, és egy figyelmeztető jel jelenik meg az érintett méreten.

A figyelmeztető jelre kattintva megjelenik egy menü, amely a megfelelő leválasztott feliratozásra vonatkozó lehetőségeket tartalmazza. A példában a menüből elérhető a MÉRETÚJRACSATOL és a RADÍR parancs.

Speciális helyzetek és megkötések

Az asszociatív méretek támogatják a legtöbb olyan geometriai objektumtípust, amelyek valószínűsíthetően méretezhetők. Nem támogatják például az alábbi objektumokat:

Megjegyzés: A modell rajznézetekhez társított méretek elveszthetik asszociativitásukat, ha a rajzot az AutoCAD valamelyik, 2012-esnél korábbi kiadásában megnyitják és újra mentik.