Objektumok csatolása és beágyazása (OLE)

Az objektumcsatolás és beágyazás az alkalmazások közötti információátvitel egyik módja. Az OLE használatához mind a forrás- mind a célalkalmazásnak támogatnia kell az OLE eljárást.

Mind a csatolás, mind a beágyazás adatokat illeszt be egyik dokumentumból a másikba. Mind a csatolt, mind a beágyazott OLE-objektumok szerkeszthetők a célalkalmazással. A csatolás és a beágyazás azonban eltérően tárolja az adatokat.

A beágyazás és a csatolás között hasonló viszony áll fenn, mint a blokk és a külső referencia esetében.

Beágyazott objektumok

Egy beágyazott OLE-objektum egy másik dokumentumból származó információ másolata. Amikor objektumokat ágyaz be, akkor nem jön létre hivatkozás az eredeti dokumentumra, és a forrásdokumentum változásai nincsenek hatással a céldokumentumokra. Akkor ágyazza be az objektumokat, ha használni kívánja az azokat létrehozó alkalmazást a szerkesztésre, de az OLE-objektumot nem kívánja frissíteni a forrás dokumentum információinak módosításakor.

Csatolt objektumok

A csatolt objektum egy hivatkozás egy másik dokumentumban található információra. Akkor csatolja az objektumokat, ha egynél több dokumentumban ugyanazt az információt kívánja használni. Ekkor, ha módosítja az eredeti információt, csak a hivatkozásokat kell sorban frissítenie az OLE-objektumokat tartalmazó dokumentumokban. Beállíthatja a hivatkozásokat automatikus frissítésre is.

Egy rajz csatolásakor biztosítania kell a kapcsolatot a forrásalkalmazáshoz és a csatolt dokumentumhoz. Ha bármelyiket átnevezi vagy áthelyezi, újra létre kell hoznia a csatolást.

Az OLE-objektumok nyomtatási minőségének szabályozása

A program raszterobjektumként kezeli az OLE-objektumokat raszternyomtató használata esetén. Mivel a nagyméretű, nagy felbontású, sok színű raszterek nyomtatása drága lehet, az OLEQUALITY rendszerváltozó segítségével meghatározhatja az OLE-objektumok nyomtatási minőségét. Az alapértelmezett beállítás az Automatikus kijelölés, amely az objektum típusától függően határozza meg a nyomtatási minőséget. Minél jobb a beállított nyomtatási minőség, annál több idő és memória szükséges a nyomtatáshoz.

Az OLE nyomtatási minőséget a Nyomtatókonfiguráció-szerkesztőben is beállíthatja. A Grafika lehetőség megjeleníti a Raszterképek párbeszédpanelt, amelyen egy csúszka segítségével szabályozható az OLE nyomtatási minőség.

Megjegyzés: A beágyazott OLE-objektumok problémákat okozhatnak. Előfordulhat például, hogy egy Word dokumentumba beágyazott Excel munkafüzetet nem lehet kinyomtatni. Ugyanakkor egy olyan OLE-objektumot, amely nem az aktuális nézet síkjában található, nem nyomtat ki a program, a keretét azonban az OLEFRAME rendszerváltozó beállítása szerint nyomtatja ki.