Információk a mutatók létrehozásáról

Mutatóvonalat a rajz bármelyik pontjához vagy objektumához rajzolhat, és szabályozhatja annak megjelenését. A mutatók egyenes vonalszakaszok vagy simított spline-görbék lehetnek.

Egy többszörös mutató objektum (vagyis egy tmutató) egy mutatóból és egy megjegyzésből áll. Létrehozásakor az első eleme lehet a nyílfej, a mutatóvég vagy a tartalom is. Többszörösmutató-stílus használata esetén a többszörös mutató az adott stílusból hozható létre.

A többszörös mutató objektumok több mutatóvonalat is tartalmazhatnak, ezek mindegyike egy vagy több szakaszból állhat, így egy megjegyzés a rajz több objektumára is mutathat. A mutatószakasz tulajdonságait a Tulajdonságok palettán módosíthatja. Mutatókat adhat hozzá vagy távolíthat el egy többszörös mutató objektumból a TMUTATÓEDIT használatával, vagy választhat a mutató fogómenüinek elemei közül.

A több mutatószakaszt tartalmazó többszörös feliratozási mutatók az egyes léptékábrázolásokban eltérő mutatófejpontokkal rendelkezhetnek. A léptékábrázolástól függően a vízszintes mutatóvégek és nyílhegyek eltérő méretekkel, a mutatóvégek pedig eltérő hézagtávolságokkal rendelkezhetnek. A többszörös mutatón belüli vízszintes mutatóvég megjelenése, valamint a mutatóvonal típusa (egyenes vagy spline) és a mutatószakaszok száma minden léptékábrázolásban azonos marad.

A mutatók rendezése

A többszörös mutatók rendezésével rendezettebbé és egységesebbé teheti rajzait.

A blokkokkal rendelkező többszörös mutatók összegyűjthetők, és egy közös mutatóvégvonalhoz csatolhatók. A rajzolási igényektől függően a többszörös mutatók vízszintesen, függőlegesen vagy egy megadott területen belül is összegyűjthetők a TMUTATÓBEGYŰJT parancs használatával.

A többszörös mutató objektumok egyenletesen elrendezhetők egy megadott vonal mentén. A kijelölt többszörös mutatók a TMUTATÓILLESZT paranccsal tetszés szerint igazíthatók, és egymástól egyenlő távolságra elhelyezhetők.

Mutatók hozzárendelése objektumokhoz

Amikor az asszociatív méretezés bekapcsolt állapotban van, a mutatónyílfejet hozzárendelheti egy objektumon található helyhez egy tárgyraszter segítségével. Ha az objektumot áthelyezi, a nyílfej az objektumhoz csatolt marad, és a mutatóvonal megnyúlik, a bekezdéses szöveg azonban a helyén marad.