További információk a 3D derékszögű koordináták megadásáról

A 3D Descartes-féle (derékszögű) koordináták három koordinátaérték használatával határozzák meg a pontos helyet: X, Y, és Z.

A 3D Descartes-féle koordinátaértékek (X,Y,Z) megadása a síkbeli koordinátaértékek (X,Y) megadásához hasonlóan zajlik. Az X és Y értékek megadásán túl egy Z értéket is meg kell adnia az alábbi formátumot használva:

X,Y,Z

Az alsó ábrán látható 3,2,5 koordinátaértékek azt a pontot jelölik, amely az origótól az X tengely pozitív irányában 3 egységre, az Y tengely pozitív irányában 2 egységre, és a Z tengely pozitív irányában 5 egységre található.

Alapértelmezett Z értékek használata

A Z kezdeti alapértelmezett értéke bármely rajzon 0. Egy pont megadásakor a Z érték az alapértelmezett marad. Ha például a következő koordinátákat írja be egy vonalhoz:

Kezdőpont: 0,0,5

Következő pont: 3,4

a vonal mindkét végpontjának Z koordinátája 5 értékű lesz.

Abszolút és relatív derékszögű koordináták

Mint kétdimenziós koordinátáknál, beírhat abszolút koordinátaértékeket, amelyek az origóhoz viszonyítottak, vagy beírhat relatív koordinátaértékeket, amelyek az utoljára beírt ponthoz lesznek viszonyítva.

A relatív koordináták megadásához használja a @ jelet előtagként. Például a @1,0,0 karaktersor az előző ponthoz képest 1 egységre a pozitív X irányban lévő pontot határoz meg. Abszolút koordináták megadásához nincs szükség előtagra.

Megjegyzés: Ha dinamikus adatbevitellel ad meg koordinátákat a mutató eszköztippben, az abszolút koordinátákat # előtaggal adhatja meg.