Információk a rendszerváltozókról és a bitkódokról

A rendszerváltozók olyan beállítások, amelyek az egyes parancsok futását vezérlik.

Míg a parancsok általában egy tevékenységet indítanak el vagy megnyitnak egy párbeszédpanelt, a rendszerváltozók a parancsok viselkedését, a műveletek alapértelmezett értékeit és a felhasználói felület megjelenését vezérlik. Bekapcsolnak vagy kikapcsolnak olyan módokat, mint a raszter, a háló vagy az orto. Beállítanak alapértelmezett léptékeket a sraffozási mintákhoz. Információkat tárolnak az aktuális rajzról vagy programkonfigurációról. A rendszerváltozókat beállítások módosítására vagy az aktuális állapot megjelenítésére használhatja. Sok rendszerváltozó-beállítás egy párbeszédpanelen vagy a szalagon is módosítható.

Megjegyzés: Egyes rendszerváltozók elfogadnak negatív értéket is a beállítás kikapcsolására vagy egy speciális eset jelölésére. Egy rendszerváltozó beállításai megtekinthetők és megváltoztathatók egy másik parancs használata közben is, a megváltozott értékek azonban csak a félbeszakított parancs befejezése után lépnek életbe.

Beállítások megadása bitkódváltozókkal

Néhány rendszerváltozó bitkóddal állítható be. Ezekkel a rendszerváltozókkal beállítások értékeit adhatja meg, amellyel a viselkedések egyedi kombinációját határozza meg. A LOCKUI változó például a következő bitkód értékeket biztosítja:

0 Az eszköztárak, panelek és ablakok nincsenek rögzítve
1 A rögzített eszköztárak és panelek le vannak rögzítve
2 A rögzített és horgonyzott ablakok le vannak rögzítve
4 A lebegő eszköztárak és panelek le vannak rögzítve
8 A lebegő ablakok le vannak rögzítve

Ezért, ha a LOCKUI az 5 értékre van állítva (azaz, 1 + 4 = 5), csak a rögzített és a lebegő eszköztárak lesznek zárolva. A rögzített, horgonyzott és lebegő ablakok nincsenek zárolva.

A rendszerváltozók listájának megjelenítése

A parancsokhoz hasonlóan a rendszerváltozók neve is megjelenik a parancspromptban a parancs beírásakor megjelenő Javaslatlistában. A parancsok jelennek meg először. A Tab billentyűvel válthat a rendszerváltozók listájára. Beállíthatja, hogy a rendszerváltozók vegyesen jelenjenek meg a parancsokkal, vagy egyáltalán ne jelenjenek meg a Bevitel keresési beállításai párbeszédpanelen.

A VÁLTOZÓK parancs az összes rendszerváltozót felsorolja a szövegablakban vagy a kiterjesztett prompt előzményekben. A lista szűréséhez használhat helyettesítő karaktereket.

További információt a helyettesítő karaktereket használó keresésekről a Helyettesítő karakterek – referencia című témakörben olvashat.