Információk a parancsok parancsablakba írásáról

A parancsok adják meg a programnak az elvégzendő feladatokat.

Sokféleképpen indíthat parancsot:
  • Végezzen kijelölést egy szalagon, eszköztáron vagy menün.
  • Írjon egy parancsot egy dinamikus adatbeviteli eszköztippbe.
  • Írjon be egy parancsot a parancsablakba.
  • Húzzon egy egyéni parancsot egy eszközpalettáról.

A dokkolható, átméretezhető parancsablak elfogadja a parancsokat, és rendszerváltozókat és olyan promptokat jelenít meg, amelyek segítenek a parancssorozat végrehajtásában (beleértve a máshonnan, például a szalagról indított parancsokat is).

Reagálás a parancspromptokra

A parancsok beírását követően promptok sorozata jelenhet meg a parancssorban. Miután például beírta a VLÁNC parancsot, és megadta az első promptot, a következő prompt jelenik meg:

VLÁNC Adja meg a következő pontot vagy [Ív Félszélesség Hossz Vissza széLesség]:

Az alapértelmezés ebben az esetben a következő pont megadása. Ehhez adja meg az X,Y koordinátaértékeket, vagy kattintson egy helyre a rajzterületen.

Másik opció kiválasztásához kattintson az opcióra. Ha szívesebben használja a billentyűzetet, a színes nagybetűnek megfelelő billentyű lenyomásával adhatja meg az opciót. Beírhat kisbetűket vagy nagybetűket. A széLesség opció kiválasztásához például írja be az l karaktert, és nyomja le az Enter billentyűt.

A szögletes zárójelbe tett opciók után esetenként megjelenik az aktuális értéket tartalmazó alapértelmezett opció:

POLIGON Adja meg az oldalak számát <4>:

Ilyenkor az Enter billentyű lenyomásával megtarthatja az aktuális beállítást (4). A beállítás módosításához írjon be egy másik számot, majd nyomja le az Enter billentyűt.

Megjegyzés: Amikor egy szalagopcióra kattint olyan tulajdonságbeállításokat módosító parancsok elindításához, mint például a szín, a fólia, a vonalvastagság, a méretstílus és a többszörösmutató-stílus, a parancssori promptok rejtettek. Ez csökkenti a felesleges szövegek megjelenítését.

Javasolt parancsok és rendszerváltozók megjelenítése

Alapértelmezés szerint a program automatikusan kiegészíti a parancsok vagy rendszerváltozók nevét azok beírásakor. Egy javaslatlista is megjelenik az azonos betűket tartalmazó parancsokkal és rendszerváltozókkal. Ezen szolgáltatások beállításait a Bevitel keresési beállításai párbeszédpanelen szabályozhatja.

Ha az automatikus kiegészítés szolgáltatások ki vannak kapcsolva, írjon be egy betűt a parancssorba, és a Tab billentyű lenyomásával végiglapozhat az ezzel a betűvel kezdődő parancsokon és rendszerváltozókon. Nyomja le az Enter vagy a Szóköz billentyűt a parancs vagy rendszerváltozó elindításához.

Parancsálnevek beírása

Egyes parancsok rövidített névvel, úgynevezett parancsálnévvel is rendelkeznek, amely megadható a parancssorban. A KÖR parancs elindításához például a kör beírása helyett megadhatja a k betűt, és lenyomhatja az Enter billentyűt. A parancs javaslatlistája (ha megjelenik) a parancs neve előtt jelzi az álnevet: K (KÖR)

A parancsok álneve az acad.pgp vagy az acadlt.pgp fájlban van definiálva.

Parancs megszakítása egy másik paranccsal vagy egy rendszerváltozóval

Számos parancs transzparens módban is használható. Azaz beírható a parancssorba egy másik parancs használata közben. Általában az olyan parancsok használhatók ezen a módon, amelyek nem választanak ki objektumokat, nem hoznak létre új objektumokat, illetve nem fejezik be a rajzolási folyamatot.

Parancs transzparens használatához írjon be egy aposztrófot (') a parancs elé bármelyik promptba. A parancssorban kettős relációjel (>>) előzi meg az olyan promptokat, amelyeket a transzparens parancsokhoz jelenít meg. A transzparens parancs befejezése után az eredeti parancs folytatódik. A következő példában a VONAL parancs futtatása közben bekapcsolhatja a hálót, egy egységnyi intervallumot állíthat be hozzá, majd folytathatja a vonal rajzolását.

Parancs: vonal

Adja meg az első pontot: 'háló

>>Adja meg a hálókiosztást (X) vagy [BE/KI/Raszter/Fő/aDaptív/Határok/Követők/Arány] <0.5000>: 1

A VONAL parancs folytatása

Adja meg az első pontot:

A transzparens módon megnyitott párbeszédpaneleken elvégzett módosítások csak akkor lépnek érvénybe, amikor az épp futó parancs végrehajtása befejeződik. Ehhez hasonlóan, ha egy rendszerváltozót transzparens módban módosít, az új érték nem lép életbe addig, amíg a következő parancsot el nem indítják.

Segédeszközök parancsok megadásához

A program számos módon segít felidézni a használandó parancsot:
  • Automatikus kiegészítés. Kiegészíti a parancsok vagy rendszerváltozók nevét azok beírásakor.
  • Parancssori javaslatlista. Megjeleníti a beírt betűkkel egyező vagy azokat tartalmazó parancsok vagy rendszerváltozók listáját. Ezen lista sorrendje a program használata során módosul, hogy a leggyakrabban használt parancsok jelenjenek meg a lista tetején. A program az elírt bejegyzésekhez is javaslatokat ajánl.
  • Automatikus javítás. A gyakran elgépelt parancsok. A meghatározott számú alkalommal elírt és javított szavakat a program automatikusan hozzáadja az AutoCorrectUserDB.pgp fájlhoz. Ez a szövegfájl manuálisan is módosítható.
  • A parancsok ciklikus kiválasztása. A nyílbillentyűk lenyomására a program ciklikusan végiglépked az aktuális munkamenetben már használt parancsokon. A parancssor bal szélén található nyíl gomb is ezt a listát jeleníti meg.

A parancssor Testreszabás gombjával vagy helyi menüjével módosíthatja ezen opciók beállításait.