Információk a DWF- és DWFx-fájlokról

A DWF és DWFx az Autodesk által kifejlesztett biztonságos fájlformátum, amely lehetővé a teszi a gazdag 2D és 3D tervadatok összefésülését és közzétételét a másokkal végzett megosztás érdekében.

DWF és DWFx használata a tervadatok áttekintéséhez

A DWF és a DWFx nagyon tömör fájlformátumok, és így a DWG-fájloknál megfelelőbbek arra, hogy az áttekintéshez az interneten továbbítsa azokat. Exportálhat egyetlen rajzot vagy közzétehet több rajzot és lapkészletet egyetlen DWF- vagy DWFx-fájlban.

Az áttekintőknek nem kell telepíteniük az AutoCAD programot a DWF- és DWFx-fájlok áttekintéséhez. Ehelyett telepíthetik az Autodesk Design Review ingyenes programot a módosítások megtekintéséhez, megjelöléséhez, nyomtatásához és követéséhez. Elolvashatja a jelölőket az AutoCAD programban, módosíthatja a rajzokat, módosíthatja a jelölők állapotát és újból közzéteheti a DWF- vagy DWFx-fájlt további áttekintési ciklusokhoz.

Megjegyzés: Az Autodesk Design Review több más fájltípussal is működik, például a PDF, DXF és DWG formátumokkal.

A PDF és a DWF/DWFx összehasonlítása

A PDF fájlformátumot is széles körben használják a rajzi információk interneten végzett átviteléhez. A következőkben néhány figyelembe veendő fontos tényezőt lát a PDF és a DWF/DWFx formátumok közötti választáshoz:
  • A PDF-fájlok több platformon megtekinthetők, és sok megtekintő és szerkesztőeszköz támogatja azokat.
  • A PDF rajzok vonalakra, harmadfokú Bezier-görbékre, kitöltésekre, TrueType szövegekre, színekre és fóliákra vannak korlátozva. A CAD tervadatok támogatása korlátozott. Sokan azért használnak PDF formátumot, mert nem szeretnék közzétenni a DWG-fájljaikat.
  • A DWF/DWFx formátumot kifejezetten a digitális tervezési folyamatot figyelembe véve fejlesztették ki. Emiatt a DWF/DWFx jobban megfelel a terváttekintési folyamathoz, mint a PDF.

A DWFx és a DWF összehasonlítása

A DWFx a DWF fájlformátum legújabb verziója. A DWFx az XML alapú papírspecifikáción (XML Paper Specification – XPS) alapul, így megtekinthető és kinyomtatható a Microsoft XPS Viewer alkalmazással. Az XPS Viewer a Windows operációs rendszerrel közzétett ingyenes program.

A DWFx fájlok általában nagyobbak a megfelelő DWF-fájloknál. A DWFx fájlformátumot általában azon áttekintőkkel végzett tervadatmegosztáshoz használják, akik nem tudják telepíteni az Autodesk Design Review programot.

Megjegyzés: A Microsoft XPS Viewer alkalmazás jelenleg nem támogatja a 3D tartalmat tartalmazó lapokat, a jelszóval védett tartalmat, az objektumtulajdonságokat, a korlátozott tartalmat, valamint a földrajzi referenciákat tartalmazó térkép-koordinátákat.