Információk a biztonsággal és a vírusok elleni védelemmel kapcsolatban

Számos biztonsági intézkedés és gyakorlat védheti Önt a kártevőktől az AutoCAD LT környezetben.

Áttekintés

A rosszindulatú futtatható kódok, más néven kártevők vagy vírusok, gyakoribbá váltak, és érinthetik az AutoCAD LT felhasználóit is. Ha el tudnak terjedni, a kártevők a szellemi tulajdon elvesztését és csökkenő hatékonyságot eredményezhetnek.

Megjegyzés: Az AutoCAD LT 2024-től kezdődően a termék támogatja az AutoLISP-programok betöltését és végrehajtását.

A legtöbb esetben a sebezhetőség az olyan futtatható kódok adatokkal együtt való futtatásából fakad, mint például a Kezdőmappában lévő automatikusan betöltött AutoLISP-fájlok. A kezdőmappát az asztali parancsikon tulajdonságaiban tárolt Kezdőmappa attribútum vagy az a mappa határozza meg, amelyben egy fájlra kétszer rákattintva a terméket elindítja.

Azok a projektalapú futtatható fájlok például, amelyek rajzokkal vannak összecsomagolva egy ZIP-fájlban, tartalmazhatják az acadlt.lsp, az acadltdoc.lsp, vagy FAS- és VLX-fájlok olyan szerkesztett változatait, amelyek rosszindulatú kódot tartalmaznak. Ha a ZIP-fájl tartalmának egy mappába való kicsomagolásakor egy DWG-fájlra duplán kattintva megnyitja az AutoCAD programot, az LSP-fájlok is automatikusan megnyílnak.

Számos vírus úgy terjed, hogy az acadlt.mnl fájlt szerkeszti, hozzáadva egy sort, amivel betölti magát.

Az AutoLISP mellett néhány további gyakori fenyegetés is létezik, amelyek használatával kihasználhatók az AutoCAD LT és az AutoCAD gyenge pontjai. Ezek közé az alábbiak tartoznak:

Biztonsági ellenintézkedések

Az AutoCAD biztonsági ellenintézkedései olyan vezérlők biztosításával minimalizálják a rosszindulatú kódok futtatásának lehetőségét, amelyek:

Fontos: A /safemode kapcsoló használata megakadályozza a legtöbb parancs működését is, ezért csak átmenetileg ajánlott használni olyan helyzetekben, amikor azt gyanítja, hogy egy kártevő lett a rendszerre telepítve.

Általános megelőzési intézkedések

A következő megelőzési intézkedésekkel csökkentheti a rosszindulatú kódokkal szembeni sebezhetőségét:

A mai kiberfenyegetési környezetben érdemes körültekintőnek maradni, még az AutoCAD LT programmal kapcsolatban is, különösen, ha már néhány perc alatt csökkentheti a biztonsági kockázatokat.