Információk a helyjelölőkről

A helyjelölők olyan feliratozások, amelyeket a felhasználó helyez el a modelltérben a földrajzi helyek jelölésére és címkézésére.

A helyjelölők pontból, mutatóvonalból és bekezdéses szövegből állnak. A többfunkciós fogók segítségével meghosszabbíthatja a mutatóvonalat, vagy módosíthatja a bekezdéses szöveg helyét.

A helyjelölő méretét a GEOMARKPOSITIONSIZE rendszerváltozóval szabályozhatja. Ez a rendszerváltozó azonban csak a helyjelölő létrehozásakor szabályozza annak méretét. A helyjelölő rajzterületre történő beillesztését követő átméretezéséhez használja a Tulajdonságok palettát.

A helyjelölők nagyítás nélkül is egyszerűen megtalálhatók, mivel változatlan sárga zoom jelölőt tartalmaznak. Ha azonban 2D drótvázas látványstílust használ, a sárga jelölő nem jelenik meg. Ebben az esetben a GYKIJELÖL és KERES parancsokkal találhatja meg a helyjelölőket. Azt ajánljuk, hogy használjon kulcsszavakat a bekezdéses szövegben, hogy könnyebb legyen a helyjelölők megtalálása a KERES paranccsal. A Megjegyzések tulajdonság használatával megjegyzéseket rögzíthet a helyjelölő által jelölt földrajzi helyhez. A bekezdésesszöveg-objektumokkal ellentétben a megjegyzések nem jelennek meg a rajzterületen, ugyanakkor a megjegyzések ellenőrizhetők és szerkeszthetők a Tulajdonságok palettával. A KERES parancs a bekezdésesszöveg-objektum mellett a Megjegyzések tulajdonságot is ellenőrzi, ezáltal lehetővé teszi a helyjelölők kulcsszavas keresését a Megjegyzések tulajdonságon belül.

Ha a mutatót egy helyjelölő fölé viszi, egy eszköztipp szélesség- és hosszúságértékek formájában megjeleníti a földrajzi elhelyezkedését. Ezek az értékek figyelembe veszik a GEOLATLONGFORMAT és az AUPREC rendszerváltozók beállításait. Ha eltávolítja a földrajzi elhelyezkedésre vonatkozó adatokat a rajzfájlból, az eszköztipp is eltűnik.

A program megakadályozza a helyjelölők szétvetését, amíg a rajzfájl tartalmaz földrajzi elhelyezkedésre vonatkozó adatokat.