SZÉTVET (parancs)

Összetett objektumot részobjektumaira tördel szét.

Keres

Szétvet egy összetett objektumot, amikor összetevőit Ön egyenként szeretné módosítani. Szétvethető többek között a blokkok, a vonallánc és a lemez.

A szétvetett objektumok színe, vonaltípusa és vonalvastagsága megváltozhat. A szétvetés egyéb eredményei az összetett objektum típusától függenek. A következő listában az összetett objektumok, valamint a szétvetés utáni alkotóelemeik szerepelnek.

Az objektumok szétvetéséhez és tulajdonságaik egyidejű módosításához használja a ROBBANT parancsot.

Megjegyzés: Ha egy parancsfájlt vagy az ObjectARX® alkalmazást használja, akkor egyszerre csak egy objektumot vethet szét. (Az AutoCAD LT programban nem alkalmazható.)

Itt láthatók a következő objektumtípusok SZÉTVET parancsának eredményei:

2D vonallánc

Elvet minden hozzárendelt vastagság- és érintőinformációt. Széles vonalláncok esetében az eredményként kapott vonalak és ívek a vonallánc középpontja mentén kerülnek elhelyezésre.

3D vonallánc

Vonalszakaszokra veti szét az objektumot. A 3D vonallánchoz rendelt bármely vonaltípus az összes keletkező vonalszakaszra érvényes lesz.

3D szilárdtest

A síkfelületek szétvetése lemezeket eredményez.

A nem sík lapok felületekké esnek szét. (Az AutoCAD LT programban nem alkalmazható.)

Feliratozási objektum

Az aktuális léptékábrázolást alkotórészeire veti szét, amelyek már nem feliratozásiak. A többi léptékábrázolást törli.

Ív

A nem egyenletesen léptékezett blokkban található ív szétvetése elliptikus íveket eredményez.

Kiosztás

Szétvet egy asszociatív kiosztást az eredeti objektumok másolataivá.

Blokk

Az AutoCAD egyszerre csak egy csoportosítási szintet szüntet meg. Ha a blokk vonalláncot vagy beágyazott blokkot tartalmaz, a blokk szétvetése vonallánc-, illetve beágyazott blokk objektumot eredményez, amelyet szintén szét kell vetni, ha annak egyedi objektumait szeretné eredményül kapni.

Egyenlő X, Y és Z léptékkel rendelkező blokkok alkotóelemeikre vetődnek szét. Olyan blokkokból, amelyek X, Y és Z léptékei különböznek (azaz nem egyenletesen léptékezett blokkokból) a szétvetés után nem várt alakú objektumok keletkezhetnek.

Ha a nem egyenletesen léptékezett blokkok tartalmaznak nem szétvethető objektumokat, akkor azok egy („*E” előtaggal jelölt) névtelen blokkba kerülnek, és a nem egyenletes lépték hivatkozik rájuk. Ha egy ilyen blokkban egyik objektum sem vethető szét, a hivatkozott blokk nem kerül szétvetésre. Test, 3D szilárdtest és Lemez elemek nem vethetők szét a nem egyenletesen léptékezett blokkban. (Az AutoCAD LT programban nem érhető el.)

Attribútumokat tartalmazó blokk szétvetésekor a program törli az attribútumértékeket, majd újra megjeleníti az attribútumdefiníciókat.

A külső referenciákkal (xrefekkel) beillesztett blokkokat és a tőlük függő blokkokat nem lehet szétvetni.

A TBEILL használatával beszúrt blokkokat nem lehet szétvetni. (A TBEILL az AutoCAD LT programban nem érhető el.)

Test

Egyetlen felületből álló testre (nem sík felületre), lemezekre vagy görbékre vet szét.

Kör

A nem egyenletesen léptékezett blokkban található kör szétvetése ellipsziseket eredményez.

Mutatók

Vonalakra, spline-okra, tömörtestekre (nyílfejekre), beillesztett blokkokra (nyílfejekre vagy megjegyzés-blokkokra), többsoros (bekezdéses) szövegre vagy tűrés objektumokra vet szét, a mutatótól függően.

Háló objektumok

Minden lapot egy különálló 3D lap objektummá vet szét. A hozzárendelt színek és anyagok megmaradnak. (Az AutoCAD LT programban nem érhető el.)

Bekezdéses szöveg

A szétvetés szövegobjektumokat eredményez.

Többszörösvonal

Vonalakra vagy ívekre vet szét.

Soklapháló

Egy egyetlen csúcsponttal rendelkező hálót pontobjektummá vet szét. Két csúcsponttal rendelkező hálók szétvetésekor vonalak keletkeznek. Három csúcsponttal rendelkező hálók a szétvetés után 3D lapok lesznek.

Terület

A szétvetés vonalakat, íveket vagy spline-görbéket eredményez.