Információk a 2D derékszögű koordináták megadásáról

Egyaránt használhatók abszolút és relatív Descartes-féle (derékszögű) koordináták a pontok helyének meghatározásához az objektumok létrehozása során.

Ha egy pontot derékszögű koordinátaértékekkel szeretne megadni, írjon be egy X és egy Y értéket, vesszővel elválasztva. Az X érték egy pozitív vagy negatív távolság, rajzi egységekben, a vízszintes tengely mentén. Az Y érték egy pozitív vagy negatív távolság, rajzi egységekben, a függőleges tengely mentén.

Abszolút koordináták

Az abszolút koordináták alapja az FKR origója (0,0), amely az X és Y tengelyek metszéspontja. Használjon abszolút koordinátákat, ha ismeri a pont pontos X és Y értékét.

Dinamikus adatbevitel esetén a # előtaggal abszolút koordinátákat adhat meg. Ha a koordinátákat a parancssorban adja meg az eszköztipp helyett, a # előtag használatára nincs szükség. A #3,4 koordináta például megad egy pontot az X tengely mentén 3 egység, és az Y tengely mentén 4 egység távolságra az origótól.

A következő példa egy vonalat rajzol az X = -2 , Y= 1 ponttól a 3,4 végpontig. Adja meg a következőt egy eszköztippben:

Parancs: vonal

Kezdőpont: #-2,1

Következő pont: #3,4

A vonal elhelyezkedése a következő:

Relatív koordináták

A relatív koordináták az utolsóként megadott ponthoz viszonyítva értelmezendők. Relatív koordinátákat akkor célszerű használni, ha egy pont helyzete ismert az előzőleg meghatározott pont helyzetéhez képest.

Relatív koordináták megadásához kezdje a koordinátaérték megadást egy @ jellel. Például a @3,4 koordináta egy olyan pontot határoz meg, amely az utoljára megadott ponttól 3 egység távolságra van az X, és 4 egység távolságra az Y tengely mentén.

A következő példa egy háromszög oldalait rajzolja meg. Az első oldal a -2,1 abszolút koordinátáknál kezdődik, és azX tengely mentén 5, az Y tengely mentén 0 egységre levő pontban végződik. A második oldal az első oldal végpontjában kezdődik és azX tengely mentén 0, az Y tengely mentén 3 egységre levő pontban végződik. Az utolsó vonalszakasz relatív koordináták segítségével tér vissza a kezdőponthoz.

Parancs: vonal

Kezdőpont: #-2,1

Következő pont: @5,0

Következő pont: @0,3

Következő pont: @-5,-3