Információk a nyomtatásról

A nyomtatással kapcsolatos kifejezések és fogalmak megértése könnyebbé teszi az első nyomtatás elvégzését a programban.

Mi a különbség a nyomtatás és a plottolás között?

A nyomtatás és a plottolás kifejezések CAD nyomtatáskor ugyanazt takarják. Eredetileg a nyomtatók csak szöveget nyomtattak, míg a plotterek a vektoros ábrákat készítették. Ahogy a nyomtatók egyre fejlettebbekké váltak, és a vektoradatok alapján kiváló minőségű raszterképeket tudtak létrehozni, a különbség tulajdonképpen megszűnt.

A papírnyomatok készítésén túl több rajzlap elektronikus kézbesítésére is használjuk az átfogó közzététel kifejezést. A műanyagból vagy fémből létrehozott fizikai modellek létrehozásának folyamatát 3D nyomtatásnak nevezzük.

Plotterkezelő

A Plotterkezelő a számítógépre telepített nem rendszerszintű nyomtatók konfigurációs (PC3) fájljait kezelő eszköz. A Windows ® rendszernyomtatókhoz is létrehozhatók nyomtatókonfigurációs fájlok, ha a programban a Windows által használttól eltérő alapértékeket szeretne használni. A plotterkonfigurációs beállítások határozzák meg a port információkat, a raszter- és vektorgrafika minőségét, a papírméreteket és a nyomtató felhasználói beállításait.

A Plotterkezelőben található Plotter hozzáadása varázsló a plotterkonfigurációk létrehozásának alapvető eszköze. A Plotter hozzáadása varázslóban a beállított nyomtatóhoz tartozó információk adhatók meg.

Elrendezések

Az elrendezések rajzlapokat jelölnek, amelyek általában a következőket tartalmazzák:

A rajzfájlok általában csak egy elrendezést tartalmaznak, de tetszőleges számú elrendezés hozható létre. Egy elrendezés első megjelenítésekor a rendszer inicializálja azt, és hozzárendeli az alapértelmezett oldalbeállítást.

Az inicializálás után az elrendezések módosíthatók, közzétehetők, és lapokként felvehetők lapkészletekbe.

Oldalbeállítások

Egy elrendezés létrehozásakor meg kell adni a nyomtatót és a beállításokat (például papírméret és tájolás). Ezeket a beállításokat oldalbeállításként menti a program a rajzban. Minden elrendezéshez külön oldalbeállítás rendelhető hozzá.

Az elrendezések és a modelltér ezen beállításai az Oldalbeállítás-kezelővel is módosíthatók. Az oldalbeállítások elnevezhetők és menthetők, így más elrendezésekhez is felhasználhatók.

Ha az Oldalbeállítás párbeszédpanelen nincs megadva az összes beállítás az elrendezés létrehozásakor, közvetlenül a nyomtatás előtt is megadhatók az oldalbeállítások. Nyomtatáskor lehetőség van az oldalbeállítások felülírására is. Az új oldalbeállítást használhatja csak az aktuális nyomtatáshoz, de mentheti is.

Nyomtatási stílusok

A nyomtatási stílus egy opcionális módszer, amely meghatározza az egyes objektumok vagy fóliák nyomtatásának módját. A nyomtatási stílus hozzárendelése objektumhoz vagy fóliához nyomtatáskor felülír bizonyos tulajdonságokat, például a színt, a vonalvastagságot és a vonaltípust. A nyomtatási stílus csak a nyomtatott objektumok megjelenésére van hatással.

A Nyomtatási stílus táblázat a nyomtatási stílusok egy csoportját tartalmazza, és egy fájlba menti azokat, amit később, nyomtatáskor felhasználhat.

A Nyomtatási stílus kezelő egy mappa, amely tartalmazza az összes elérhető nyomtatási stílus táblázatot, valamint a Nyomtatási stílus hozzáadása varázslót.

Kétféle nyomtatási stílus létezik: színfüggő és elnevezett. Egy rajz csak egyféle nyomtatásistílus-táblázatot használhat. A nyomtatásistílus-táblázatok átalakíthatók más típusú táblázattá.

Színfüggő nyomtatásistílus-táblázatok esetében az objektum színe határozza meg a nyomtatás módját. Ezek a nyomtatásistílus-táblázatokat tartalmazó fájlok .ctb kiterjesztéssel rendelkeznek. A színfüggő nyomtatási stílusokat nem lehet közvetlenül hozzárendelni objektumokhoz. Az objektum nyomtatása az objektum színének megváltoztatásával szabályozható. Egy rajzban például a vörös színhez hozzárendelt összes objektum azonos módon kerül kinyomtatásra.

Az elnevezett nyomtatásistílus-táblázatok a közvetlenül az objektumokhoz és fóliákhoz hozzárendelt nyomtatási stílusokat használják. Ezek a nyomtatásistílus-táblázatok .stb kiterjesztéssel rendelkező fájlokban találhatók. Használatuk lehetővé teszi, hogy az egyes objektumokat színüktől függetlenül különbözőképpen lehessen kinyomtatni.

Nyomtatási pecsétek

A nyomtatási pecsétek olyan szövegsorok, amelyeket a program hozzáad a nyomtatáshoz. Azt, hogy ez a szöveg hol jelenjen meg a nyomtatásban, a Nyomtatási pecsét párbeszédpanelen lehet megadni. Kapcsolja be ezt az opciót meghatározott nyomtatási információ, beleértve rajznév, elrendezésnév, dátum és időpont stb., hozzáadáshoz bármely eszközön kinyomtatott rajzhoz! Választhatja a nyomtatási pecsét adatainak naplófájlba mentését is a nyomtatás helyett vagy a mellett.

Megjegyzés: Az olyan Autodesk-termékekkel készített rajzok, amelyek diákverziós kiadásként vannak megnevezve az alkalmazás címsorában, automatikusan kapnak egy nyomtatási pecsétet, amelyen az „AUTODESK TERMÉK DIÁKVERZIÓJÁVAL KÉSZÜLT” felirat olvasható. A STUDENTDRAWING rendszerváltozó megadja, hogy az aktuális rajz egy Autodesk-termék diákverziós kiadásával lett-e létrehozva.