Információk a fóliákról

A fóliák a rajzokban lévő objektumok funkció vagy cél szerinti rendezésének elsődleges módszerei. A fóliák csökkenthetik a rajzok vizuális összetettségét, valamint a jelenleg megtekinteni nem kívánt információk elrejtésével javíthatják a megjelenítési teljesítményt.

Rajz megkezdése előtt hozzon létre egy, a munkájához hasznos fóliakészletet. Ház tervében létrehozhatja az alapozás, az alaprajz, az ajtók, a szerelvények, az elektromos hálózat stb. fóliáit.

Ebben a példában a megjelenítés az Alaprajz objektumaira van korlátozva, mert a többi fólia ki van kapcsolva.

A többi esetekben a létrehozott fóliák neve és száma különbözik. Miután létrehozta a fóliák szabványos készletét, a rajzot sablonfájlként (.dwt) mentheti, amelyet az új rajzok elkezdésekor használhat.

Összetettebb rajzok esetén érdemes lehet összetettebb rendszert alkalmazni a fóliák elnevezésére. A fólianevek például kezdődhetnek 3 számjeggyel, amely után egy elnevezési kód található egy épület szintjeinek, a projektszámoknak, a földmérési és telekadatok készleteinek és egyéb adatoknak megfelelően. Az elnevezési konvenciók ezen típusa megkönnyíti a fóliák sorrendjének vezérlését és korlátozza a fólialistában megjelenített fóliákat is.

Fóliaeszközök

A Fóliatulajdonság-kezelővel kezelheti a fóliákat. Keres

Megjegyzés: Az objektumok bármely fóliatulajdonsága felülírható. Ha például egy objektum szín tulajdonsága FÓLIA, az objektum a fólia színével megrajzolva jelenik meg. Ha az objektum színét Vörösre állítja, akkor az objektum vörös színnel megrajzolva jelenik meg, függetlenül a fóliához rendelt színtől.

A Fóliatulajdonság-kezelő mellett a szalag Kezdőlapjának Fóliák panelén is elérheti a fóliaeszközöket.

A Ki gomb például kikapcsolja a kijelölt objektumok fóliáit.

Aktuális fólia

Az összes új objektum rajzolása alapértelmezés szerint az aktuális fóliára történik. A Fóliatulajdonság-kezelőben lévő zöld pipa az aktuális fóliát jelzi.

A fólia nem tehető aktuálissá, ha:

Bizonyos objektumtípusokhoz megadhat egy, az aktuálistól eltérő alapértelmezett fóliát egy rendszerváltozó beállításával. Ezek közé az alábbi objektumok tartoznak:

Fólia láthatósága

Vezérelheti a fóliákon lévő objektumok láthatóságát, ha be-/kikapcsolja a fóliát vagy lefagyasztja/kiolvasztja azt.

Szükség szerint kapcsolhatja ki és be a fóliákat. A kikapcsolt fóliákon lévő objektumok láthatatlanok a rajzban.

A fóliák fagyasztása és kiolvasztása hasonló a ki- és bekapcsolásukhoz. Amikor azonban sok fóliával rendelkező rajzokkal dolgozik, a szükségtelen fóliák lefagyasztása felgyorsíthatja a megjelenítést és az újragenerálást. A lefagyasztott fóliákon lévő objektumokat például a program nem veszi figyelembe a ZOOM - TERJEDELEM parancshoz.

Fóliák zárolása

A fóliák zárolásával megakadályozhatja, hogy a kijelölt fóliákon lévő objektumokat véletlenül módosítsák. Alapértelmezés szerint a zárolt fóliákon lévő objektumok halványak és egy kis lakat ikon jelenik meg, amikor az objektum fölé helyezi a mutatót.

Beállíthatja a zárolt fóliák halványítási szintjét, vagy elrejtheti őket. Keres

A zárolt fóliák halványítás eszközével csökkentheti a rajzok vizuális összetettségét, de megőrizheti a vizuális hivatkozási és tárgyraszterezési lehetőségeket.

Ebben a példában a halványítási szint a 90%, 50% és 25% halványítási értékekre van állítva.

Néhány dolgot figyelembe kell vennie, amikor zárolt fóliákkal dolgozik:

Emellett el is rejtheti az objektumokat ahelyett, hogy halványítaná őket.

Így gyorsan leveheti a halványítási szintet 0%-ra, majd vissza a korábbi szintre. Ha nem a szalagot használja, alkalmazza a FÓLIAELK parancsot.

Fóliaszűrők

A rajzok néha több tucat vagy akár több száz fóliát is tartalmazhatnak. Egy fóliaszűrő korlátozza a Fóliatulajdonság-kezelőben és a szalagon található Fóliavezérlőben megjelenített fólianevek számát. Fóliatulajdonság-szűrőket hozhat létre név, szín és egyéb tulajdonságok alapján. Meghatározhat például olyan tulajdonságszűrőt, amely listázza a fólianévben a „mech” karakterláncot tartalmazó és vörösre beállított fóliákat.

Fóliacsoport-szűrőket is létrehozhat, ahol a csoportba foglalni kívánt adott fóliákat választhat. Létrehozhatja például az Eszközszerelvény nevű csoportot, amely tartalmazza a rajzban lévő eszközszerelvényekkel társított összes fóliát. Amikor az Eszközszerelvény csoportra kattint a Fóliatulajdonság-kezelőben, a rendszer csak az Eszközszerelvények csoportban lévő fóliákat listázza.

Az aktuális fólia felülírása az objektum típusa alapján

Alapértelmezés szerint az összes új objektum az aktuális fólián jön létre. Bizonyos objektumtípusokhoz az alapértelmezett fóliát az aktuális fólia helyett az objektumtípus alapján adhatja meg. Ha például az összes méretobjektumot a 040 Dim nevű fólián kívánja létrehozni, állítsa a DIMLAYER rendszerváltozó értékét 040 Dim értékre. Az ezt követően létrehozott méretek automatikusan hozzá lesznek rendelve ehhez a fóliához.

A beállítható objektumtípusok az alábbiakat foglalják magukba:

Tipp: Ezeket a rendszerváltozókat bármikor visszaállíthatja egy másik fóliára vagy az aktuális fóliára.