Blokkok paletta

Egy lapokat tartalmazó palettát jelenít meg, amelyről blokkok vagy rajzok szúrhatók be.

BLOKKPALETTA (Parancs) Keres

Vezérlőbeállítások

A Blokkpaletta tetején a következő megjelenítési és hozzáférési vezérlők láthatók

Szűrő
Az elérhető blokkok szűrése név alapján – helyettesítő karakterek is használhatóak. Az érvényes helyettesítő karakterek a ? (egyetlen karakter helyettesítéséhez) és a * (több karakter helyettesítéséhez). Például a 4??A* keresőkifejezés a 40xA123 és a 4x8AC blokkot egyaránt megjeleníti. A legördülő listában megjelennek a korábban használt helyettesítő karakteres keresőkifejezések.
DWG beillesztése blokként
Megjelenít egy fájlkiválasztó párbeszédpanelt egy rajzfájl kiválasztásához, majd az aktuális rajzba blokként való beszúrásához.
Blokk-könyvtárak böngészése
Megjegyzés: Ez az opció csak a Könyvtárak lapon érhető el.
Megjelenít egy fájlkiválasztó párbeszédpanelt egy rajzfájl vagy valamelyik blokkdefiníciója kiválasztásához, majd az aktuális rajzba blokként való beszúrásához.
Ikon vagy lista stílus
Különböző beállításokat jelenít meg az elérhető blokkok listázására vagy az előnézetük megtekintésére.
Megjegyzés: A blokként beszúrt külső fájl nevében egy csillag (*) szerepel a Blokkok palettán.

Lapok

Az ezeken a lapokon lévő blokkokat beszúrhatja húzással, kattintással és elhelyezéssel, vagy jobbgombos kattintással és egy lehetőség kiválasztásával.

Előnézeti terület
Az aktuális lap alapján elérhető blokkok listáját vagy előnézetét jeleníti meg. Az előnézet jobb alsó sarkában a villám ikon azt mutatja, hogy a blokk dinamikus. : ez az ikon azt jelzi, hogy a blokk feliratozási blokk.
Megjegyzés: A blokkok miniatűr előnézeteinek létrehozásában tapasztalható rövid késés nincs hatással a blokkbeszúrásra.
Aktuális rajz lap
Az aktuális rajzban elérhető blokkdefiníciók listáját vagy előnézetét jeleníti meg.
Legutóbbi lap
A legutóbb beszúrt vagy az aktuális és előző munkamenetben létrehozott blokkdefiníciók listáját vagy előnézetét jeleníti meg. Ezek a blokkok több rajzból is származhatnak.
Kedvencek lap
A kedvenc blokkdefiníciók listáját vagy előnézeteit jeleníti meg. Ezek a blokkok az Ön által gyakran használt blokkok másolatai a Blokkok paletta többi lapjáról.
Könyvtárak lap
Az egy adott rajzból beszúrt blokkdefiníciók listáját vagy előnézetét jeleníti meg. A blokkdefiníciók bármilyen rajzfájlban tárolhatók. Egy rajzfájl blokként való beszúrása annak minden blokkdefinícióját is importálja az aktuális rajzba.
Tipp: Létrehozhat olyan „blokk-könyvtár rajzokat”, amelyek az összes kapcsolódó blokk-definíciót tartalmazzák. Ennek a módszernek a használata esetén válassza a palettán a Szétvetés beállítást a blokk-könyvtár rajz beszúrásakor, így maga a rajz nem jelenik meg az előnézet területen sem képként, sem listában.

Blokkszinkronizálási beállítások

Megjeleníti a Blokkszinkronizálási beállítások párbeszédpanelt. Ezen a párbeszédpanelen állíthatja be a legutóbb használt és a kedvenc blokk-könyvtárak útvonalát, és szabályozhatja a felhőalapú tárhely felhasználónevének használatára vonatkozó engedélyt.
Megjegyzés: A Blokkok paletta alján található Blokkszinkronizálási beállítások gomb dinamikus, és a legutóbb használt és a kedvenc blokkjai aktuális helyétől függően változik.

Beállítások

A beszúrt blokkok helye és tájolása az FKR helyétől és tájolásától függ.

Megjegyzés: Ezeket a beállításokat csak abban az esetben alkalmazza a program, ha kattintással helyezi el a blokkokat, nem húzással.
Beszúrási pont
Meghatározza a beszúrási pontot a blokkhoz. Ha be van jelölve, a beszúrási pontot a blokk kiválasztásakor kell megadni a mutatóeszköz segítségével vagy a koordináták manuális megadásával. Ha nincs bejelölve, a rendszer a korábban megadott koordinátákat alkalmazza.
Megjegyzés: A korábban megadott koordinátáknál lévő blokk a beállítás használatával való megkereséséhez a palettán kattintson duplán a blokkra.
Léptékezés
Meghatározza a léptéket a beszúrt blokkhoz. Ha be van jelölve, meg kell adnia az X, Y és Z léptéktényezőt. Ha negatív értéket ad meg az X, Y és Z léptéktényezőhöz, a blokk az adott tengelyre tükrözve lesz beszúrva. Ha nincs bejelölve, a rendszer a korábban megadott léptékeket alkalmazza.
Egyenletes lépték
Egyazon léptékértéket határoz meg az X, az Y és a Z tengelyek esetében.
Elforgatás
A beszúrt blokk elforgatási szögét adja meg az aktuális FKR-ben. Ha be van jelölve, a blokk elforgatási szögét a mutatóeszköz segítségével vagy egy szögérték bevitelével kell megadnia. Ha nincs bejelölve, a rendszer a korábban megadott elforgatási szög értéket alkalmazza.
Automatikus elhelyezés
Azt vezérli, hogy megjelenjenek-e elhelyezési javaslatok a blokkok beillesztésekor.
Elhelyezés ismétlése
A blokk beszúrásának automatikus ismétlődését szabályozza. Ha be van jelölve, a program automatikusan újabb beszúrási pontokat kér, amíg az Esc billentyű megnyomásával meg nem szakítja a parancsot. Ha nincs bejelölve, a megadott blokk csak egyszer lesz beszúrva.
Szétvetés
Azt szabályozza, hogy a rendszer a blokkot annak beszúrásakor szétveti-e az azt alkotó objektumokra. Ha a blokk szétvetődik beszúrásakor, a blokk mutatói előnézete automatikusan le van tiltva.
Ha be van jelölve, a rendszer törli a részobjektumok asszociativitását, és visszaállítja az eredeti tulajdonságaikat. A BLOKK színű objektumok fehér színben jelennek meg. A BLOKK vonaltípusú objektumok a FOLYAMATOS vonaltípust használják.
Ha ez a beállítás nincs bejelölve, a megadott blokkot a rendszer annak szétvetése nélkül szúrja be.
Megjegyzés: Ezt a lehetőséget csak egyenletes léptéktényező mellett választhatja. Ha egy nem egyenletes léptéktényezőjű blokkot szeretne szétvetni, ezt megteheti manuálisan a SZÉTVET paranccsal, ha a blokk a Szétvetés engedélyezése beállítással lett létrehozva.