DGN-leképezési beállítás módosítása párbeszédpanel

Beállítja a kiválasztott leképezési beállítás tulajdonságait.

DGNLEKÉPEZÉS (parancs)

Amikor az Új leképezési beállítás párbeszédpanel Folytatás gombjára kattint, megjelenik a DGN-leképezési beállítás módosítása párbeszédpanel. Ezen a párbeszédpanelen adhatja meg az új leképezési beállítás tulajdonságait. Kezdetben a párbeszédpanel a kiválasztott leképezési beállítás tulajdonságait mutatja.

Opciók

A DGN-leképezési beállítás módosítása párbeszédpanel a következő lapokból áll:

Fólia lap

A megfelelő cellákat a program az alapértelmezett leképezés szerint automatikusan kitölti. Az egyes tulajdonságokat attól függően adja hozzá, hogy a következő leképezési beállítások közül éppen melyikkel dolgozik. Ahol üres a célcella (jobb oldali oszlop), ott az alapértelmezett rendszerleképezést használja. A Fólia lapon csak a jobb oldali oszlop tartalma módosítható. A bal oldali oszlop nem módosítható. Az aktuális leképezési beállításhoz a Tulajdonságok hozzáadása gomb segítségével lehet fóliákat (szinteket) felvenni.

Új leképezési beállítás: Ha úgy jutott el a DGN-leképezési beállítás módosítása párbeszédpanelhez, hogy a DGN-importálási/exportálási beállítások párbeszédpanelen egy új leképezési beállítást hozott létre, akkor a program a sorokat az importált DGN-fájlbeli összes definiált fóliával, illetve az aktuális rajzfájlbeli összes definiált fóliával tölti fel.

Létező leképezési beállítás: Ha létező leképezési beállítást módosít (még akkor is, ha a DGN-importálási (vagy exportálási) beállítások párbeszédpanelről kezdeményezte egy, a Standardtól eltérő beállítás módosítását), a leképezési táblázatban felsorolt tulajdonságok nem az importált DGN-fájlból, illetve az exportált rajzfájlból származnak.

Vonaltípus lap

A vonaltípusokat és a vonalstílusokat a Vonaltípus lap jobb oldali oszlopának módosításával képezheti le. Jelölje ki a jobb oldali oszlop egy celláját, a lenyíló listára kattintva válasszon ki egy olyan vonaltípust vagy vonalstílust, amelyre a bal oldali oszlopban lévő tulajdonságot le kell képezni. Ha a lenyíló lista Egyéb elemét választja, akkor vonaltípusokat tölthet be a leképezési beállításba, és használni tudja e betöltött vonaltípusokat. A bal oldali oszlop nem módosítható. Az aktuális leképezési beállításhoz a Tulajdonságok hozzáadása gomb segítségével lehet vonaltípusokat/vonalstílusokat felvenni.

Exportálási beállítási leképezés: Ha azért jelent meg a DGN-leképezési beállítás módosítása párbeszédpanel, mert a DGN-exportálási beállítások párbeszédpanelről egy új beállítás létrehozását kezdeményezte, akkor a DWG oszlop az aktuális rajzfájlban definiált összes vonaltípust tartalmazza. Ahol a célcella üres (a jobb oldali oszlopban), a program az alapértelmezett rendszerleképezést használja.

A jobb oldali oszlop celláiba a DGN-vonaltípus neve közvetlenül is beírható. Ha a leképezési táblázat jobb oldali oszlopának valamely cellájába ismeretlen vonaltípusnév kerül, akkor ezt a program figyelmen kívül hagyja, és helyette a Continuous vonaltípust használja.

Leképezési beállítások importálása: Ha azért jelent meg a DGN-leképezési beállítás módosítása párbeszédpanel, mert a DGN-importálási beállítások párbeszédpanelről egy új beállítás létrehozását kezdeményezte, akkor a DGN oszlop az importált DGN-fájlban definiált összes vonaltípust, továbbá a DGN-fájl létrehozásakor használt DGN-sablonfájlt tartalmazza.

Amikor a DWG oszlopbeli vonaltípusok leképezésére kerül sor, csak az acad.lin, illetve az acadiso.lin fájlban szereplő vonaltípusok a támogatottak (a fájl mértékegység- vagy mérettípusától függően). Egyéni .LIN fájlokban lévő vonaltípusok nem támogatottak.

Vonalvastagság lap

Olyan előre definiált vonalvastagságok jelennek meg, amelyek a lehető legjobban feleltetik meg egymásnak a DGN- és DWG-fájlokban használt vonalvastagságokat. A jobb oldali oszlopban a jobb gombbal történő kattintásra megjelenő helyi menü segítségével akár egyetlen, akár egyszerre több vonalvastagság is másolható és beilleszthető. A Vonalvastagság lapon csak a jobb oldali oszlop tartalma módosítható. A bal oldali oszlop nem módosítható.

Szín lap

Megfeleltetheti egymásnak a DGN- és DWG-fájlok színértékeit. Alapértelmezés szerint a Szín lap üres, és a program az alapértelmezett színleképezést használja. A DGN-színértékek a hozzájuk legközelebb eső AutoCAD-színértékeknek, az AutoCAD-színértékek pedig a hozzájuk legközelebb eső DGN-színértékeknek felelnek meg. A Szín lap az egyetlen olyan lap, amelynek mindkét oszlopa módosítható. A bal oldali oszlopban nem ismétlődhetnek az értékek. A színegymáshozrendelés módosításához kattintson a jobb gombbal valamelyik oszlopra, és a megjelenő helyi menüből válassza a Szín hozzáadása menüpontot.

DGN oszlop: Ha a helyi menü Szín hozzáadása... elemét választja, a cellába egy érvényes DGN-színérték tehető bele. Az érvényes színek a következők: 0–255, ByLevel és ByCell. A DWG oszlopba automatikusan belekerül a megfelelő RGB-érték. DGN-szín módosításához kattintson duplán a cellára, és írjon be egy másik értéket.

DWG oszlop: Ha a helyi menü Szín hozzáadása... elemét választja, megjelenik a Szín kiválasztása párbeszédpanel. ACI-színek, Ture Color színek, valamint színkatalógusbeli színek vehetők fel. A DGN oszlopba automatikusan belekerül a megfelelő DGN-színérték. DWG-szín módosításához kattintson a cellára, és válassza a lenyíló menü valamelyik elemét. A lenyíló lista a szabványos színlistát jeleníti meg, kiegészítve a korábban a DWG oszlophoz és a Szín kiválasztása opcióhoz felvett színekkel.

Megjegyzés: Az AutoCAD színindexértékek csak a DGNEXPORT DGN oszlopának feltöltésére szolgálnak, mivel a Microstation felhasználók saját, eltérő leképezésű színtáblázatértékeiket használhatják. (A DGNIMPORT esetében a DGN színindexérték közvetlenül beolvasható a fájlból).

DGN-fájlból származó tulajdonságok hozzáadása gomb

Megnyitja a DGN-fájlból származó tulajdonságok hozzáadása párbeszédpanelt (ez egy szabványos fájlkiválasztó párbeszédpanel). A kiválasztott DGN-fájl fólia és vonalstílus tulajdonságai belekerülnek a DGN-leképezési beállítás módosítása párbeszédpanel táblázatának DGN oszlopába.

A Fájltípus mező lenyíló listáján két elem található: MicroStation DGN (*.dgn) és Minden DGN-fájl (*.*); ez utóbbi arra szolgál, hogy más kiterjesztéssel rendelkező DGN-fájlok is használhatók legyenek.

Megjegyzés: Amikor fájlból vesz fel tulajdonságokat, akkor a Fólia és Vonaltípus lap listájára minden tulajdonság csak egyszer kerül fel.

Rajzfájlból származó tulajdonságok hozzáadása gomb

Megnyitja a Rajzfájlból származó tulajdonságok hozzáadása párbeszédpanelt (ez egy szabványos fájlkiválasztó párbeszédpanel). A kiválasztott DWT-/DWG-/DWS-fájl fólia és vonaltípus tulajdonsága belekerül a DGN-leképezési beállítás módosítása párbeszédpanel táblázatának DWG oszlopába.

A Fájltípus mező lenyíló listája a következő elemeket tartalmazza:

  • Rajzsablon (*.dwt)
  • Rajz (*.dwg)
  • Szabványok (*.dws)

Beállítás leírása

Itt a leképezési beállítás leírása adható meg. Meglévő leképezési beállítás esetén módosítható is annak leírása.

Megjegyzés: Amikor fájlból vesz fel tulajdonságokat, akkor a Fólia és Vonaltípus lap listájára minden tulajdonság csak egyszer kerül fel.