Információk méretkényszerek alkalmazásáról

A méretkényszerek előírják a megadott távolságok vagy szögek nagyságát a geometriai objektumok vagy objektumok pontjai között.

Megadhatja például, hogy egy vonal hossza mindig maradjon 6.00 egység, két pont függőleges irányú távolsága legyen 1.00 egység, illetve egy kör átmérője állandóan 1.00 egységnyi hosszúságú legyen.

Ha méretkényszert alkalmaz objektumon, a program automatikusan kényszerváltozót hoz létre a kényszer értékének tárolására. Alapértelmezés szerint ezek hozzárendelt nevet kapnak (például d1 vagy dia1), de át lehet nevezni őket a Paraméterkezelőben.

A létrehozott méretkényszerek lehetséges típusai a következők:

A különböző típusok különböző célt szolgálnak. Emellett bármilyen dinamikus vagy feliratozási kényszert referenciaparaméterré lehet konvertálni.

Dinamikus kényszerek

Alapértelmezés szerint a méretkényszerek dinamikusak. Ezek jelentik a legjobb választást parametrikus rajzolási és tervezési feladatok esetén.

A dinamikus kényszerek jellemzői a következők:

Ha dinamikus kényszerek méretstílusát kell megszabnia, illetve ha ki szeretné nyomtatni a méretkényszereket, a Tulajdonságok paletta segítségével feliratozási kényszerré változtathatja a dinamikus kényszereket.

Feliratozási kényszerek

A feliratozási kényszerek olyankor hasznosak igazán, ha a következő jellemzőket keresi a méretkényszerekben:

Megjegyzés: A feliratozási kényszerekben szereplő szövegnek a méretekben használt formátumban történő megjelenítéséhez a CONSTRAINTNAMEFORMAT rendszerváltozót 1 értékűre kell állítani.

Nyomtatás után a feliratozási objektumokat a Tulajdonságok paletta segítségével vissza lehet konvertálni dinamikus kényszerré.

Referenciaparaméterek

A referenciaparaméter megszabott méretkényszer, amely lehet dinamikus vagy feliratozási. Ez azt jelenti, hogy nem vezérli a társított geometriát, hanem csak leírja azt, mintha méret objektum volna.

A referenciaparaméterek kényelmes módját biztosítják a méretezések megjelenítésének, amelyeket egyébként ki kellene számítani. Például az ábrában szereplő szélességre a dia1 átmérőkényszer, valamint a d1 hosszkényszer vonatkozik. A d2 referenciaparaméter megjeleníti a teljes szélesség mérőszámát, azonban nem kényszerezi azt. A referenciaparaméterekben szereplő szöveges információ minden esetben zárójelben jelenik meg.

A Tulajdonságok palettán beállíthatja a Referencia tulajdonságot úgy, hogy ezzel valamely dinamikus vagy feliratozási kényszert referenciaparaméterré konvertálja.

Megjegyzés:

Referenciaparamétert nem lehet visszaalakítani méretkényszerré, ha ez a geometria túlkényszerezését eredményezné.