Információk a felhőtárhelyek rajzokhoz való használatáról

A távoli elérés és a további biztonsági mentés érdekében a rajzfájlokat mentheti felhőfiókjába. Rajzait a világ bármely internet-hozzáféréssel rendelkező helyéről elérheti, bármilyen készüléken – asztali számítógépen, a weben vagy mobilon.

Ha rajzfáljait egy felhőtárhely-szolgáltató fiókjának használatával menti és nyitja meg, a rajzait kényelmes és megbízható módon érheti el. A rajz ezáltal bármilyen internetkapcsolattal rendelkező eszközről is elérhető megtekintés és szerkesztés céljából, például a terepen egy táblagépről, vagy egy távoli helyszínen található más asztali számítógépről, webes böngészőből.

Megjegyzés: Ha csak ideiglenes távoli hozzáférésre van szüksége néhány kis vagy közepes méretű rajzhoz, akkor ahelyett, hogy e-mailben elküldené magának vagy USB-eszközre másolná őket, a webes és mobil szolgáltatással Autodesk webes és mobil fiókjába mentheti azokat. Az ingyenes fiókokhoz tartozó teljes tárhely korlátozott. További információkért lásd: Információk a rajzok távoli eléréséről.

Rajzok elérése egy felhőtárhely-szolgáltatóból

A felhőtárhely-szolgáltatók használatának elsődleges előnyei a következők:

Szinkronizálási ügyfél használata

A kereskedelmi célú, felhőalapú tárhelyek és az AutoCAD-alapú alkalmazások együttes használatához telepíteni kell a felhőalapú tárhely szolgáltatójától származó szinkronizálási ügyfélalkalmazást a számítógépre, majd ezzel az alkalmazással be kell jelentkezni a felhőalapú tárhelyfiókba.

A szinkronizálási ügyfél egy kis háttérprogram, amely szinkronizálja a számítógépen létrehozott adatokat a felhőfiókban tárolt adatokkal. A program ikonja szerepel a Windows rendszertálcáján, a képernyő jobb alsó sarkában. Az ikon állapotinformációt is jelez.

A szinkronizálási ügyfélalkalmazás azért szükséges, mert sokkal gyorsabb teljesítményt tesz lehetővé, ha az adatokkal helyben, és nem a felhőkiszolgálón keresztül kell kommunikálni. A teljesítmény akkor optimális, ha a program a gyorsítótár nevű helyi mappában működik, majd időnként menti vagy lekéri az adatokat a felhőfiókba vagy a felhőfiókból.

Amikor előfizet egy felhőalapú tárhelyszolgáltatásra, megkapja a szükséges utasításokat arra vonatkozóan, hogy a szinkronizálási ügyfelet hogyan töltheti le és telepítheti a számítógépre. A Microsoft OneDrive szinkronizálási ügyfél alapértelmezés szerint telepítve van a Windows rendszeren, más szolgáltatók azonban általában rendelkeznek letöltés, telepítési vagy meghajtó oldallal.

Megjegyzés: Ha nem találja a szinkronizálási ügyfélalkalmazást, futtathat egy webes keresést, például a dropbox letöltése vagy a box drive letöltése kifejezésekkel.

Elérés egy fájl párbeszédpanelről

A felhőfiókban tárolt rajzokat úgy érheti el kényelmesen, ha hozzáadja a felhőtárhely-szolgáltatót a Helyek sávhoz. Bizonyos esetekben ez automatikusan történik. Ha nem, az előnyben részesített felhőtárhely-szolgáltató hozzáadásához kattintson a jobb gombbal a Helyek sávra.

Ha befejezte a szerkesztést, a rajzot ugyanúgy mentheti, mint bármely más rajzot. Alapértelmezés szerint az AutoCAD automatikusan menti a rajzot az utolsó mentés után 10 perccel. A mentések között eltelt idő mennyiségét a SAVETIME rendszerváltozó vezérli.

Megjegyzés: Ha megnyit egy rajzfájlt a felhőfiókjából, az a legutóbbi mentésnek megfelelő DWG-verzióban marad. Más alapértelmezett fájlformátumot a Beállítások párbeszédpanel Megnyitás és mentés lapján adhat meg.

Hozzáférés a blokkdefinícióhoz

A felhőalapú tárhelyet a Blokkok paletta támogatja, amely hozzáférést biztosít minden olyan blokk- és blokk-könyvtár rajzhoz, amelyet a felhőalapú tárhelyfiókba ment. Az ilyen rajzok felhőfiókban való tárolásának előnyei közé tartozik, hogy bármely internet-hozzáféréssel rendelkező helyről bármikor, bárki elérheti a rajzokat, aki jogosult a fiók használatára. További részletekért lásd: Információk a Blokkok palettáról.

A verziótörténet elérése

Számos felhőtárhely-szolgáltató megőrzi a fiókjában tárolt fájlok verziótörténetét. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy elérhesse a fiókban tárolt fájlok korábbi verzióit a böngésző használatával.

A OneDrive, a Dropbox és a Box segítségével megjelenítheti az AutoCAD-alapú termékek DWG-előzmények palettáját a rajzfájlok korábbi verzióinak és aktuális verziójának összehasonlításához. További részletekért lásd: A rajzok verziótörténetének használata.

Általános információk

Itt azzal kapcsolatban talál általános megfigyeléseket, javaslatokat és konkrét eltéréseket, hogy a különböző felhőtárhely-szolgáltatók hogyan szinkronizálják a rajzokat a helyi számítógép és a felhőfiók között.

Tárkapacitás
A felhőfiókban elérhető tárhely mérete eltér a különböző szolgáltatók és előfizetési szolgáltatási szintek esetében.
Verziótörténet
Minden felhőtárhely-szolgáltató esetében korlátozva van a verziótörténet megőrzési ideje, amely általában legalább 30 nap. Mivel azonban a verziótörténet nem állandó, javasolt a BAK-fájlok megőrzése (ISAVEBAK rendszerváltozó). A program automatikusan menti a BAK-fájlokat ugyanabba a mappába, ahova a DWG-fájlokat is, beleértve a felhőfiókban lévő mappákat is.
Külső referenciák
A rajzfájlok többféle fájltípusra hivatkozhatnak. Ezek közé tartoznak a más rajzok, a hivatkozott képfájlok, a PDF-alávetítések, a szövegek betűtípusai, az egyéni vonaltípusok, az egyéni sraffozási minták xrefjei és így tovább. Ha úgy ment egy rajzot, hogy egy másik személy távolról elérhesse, javasolt az e-Küldemény funkció használata, amely létrehoz egy, az összes hivatkozott fájlt tartalmazó csomagot. Az e-Küldeménnyel kapcsolatos további információkért lásd: Információk a rajzcsomagok elektronikus továbbításáról.
Felhőalapú együttműködés
A legtöbb felhőtárhely-szolgáltató lehetővé teszi fájlok más felhasználókkal való megosztását. Ha egy megosztott fájlt egyszerre több személy szerkeszt, az ütközéseket a felhőtárhely-szolgáltató kezeli. A felhőtárhely-szolgáltató általában kiválasztja, hogy melyik felhasználó „nyer”, a második felhasználó által végrehajtott módosításokat pedig egy új „ütköző másolatként” menti ugyanabba a mappába. Az ütköző rajzfájlok létrehozásakor a DWG-előzmények paletta nem jelenít meg üzenetet.
Fájlkezelés és -szinkronizálás
Az AutoCAD-alapú termékek és a felhőszolgáltatók által vezérelt elemek kölcsönhatásban állnak egymással.
Ha egy asztali számítógépen használja a felhőtárhelyet, a Microsoft OneDrive, a Dropbox és a Box interakcióba lép a számítógépen található rajzfájlok helyi „gyorsítótárával”. Ez a kialakítás optimalizálja a fájlműveletek sebességét. A fájlok megnyitásakor vagy mentésekor az AutoCAD-alapú termékek ugyanúgy működnek, mintha megnyitná és mentené a fájlokat a helyi merevlemezen. A módosítások asztali számítógépen történő mentése után valamikor egy külső szinkronizálási ügyfél visszamenti vagy „visszaszinkronizálja” a módosításokat a felhőfiókba. A fájlszinkronizálás végrehajtásának idejét és módját a külső szinkronizálási ügyfél határozza meg, ez nem tartozik az AutoCAD-alapú termék hatáskörébe. Az egyes felhőtárhely-szolgáltatókkal való interakciók ezért bizonyos eltérésekkel rendelkeznek, amelyeket az alábbi táblázatban ismerhet meg:

Felhőtárhely-szolgáltató

Megjegyzések

OneDrive

A OneDrive szinkronizálási ügyfél azután szinkronizálja a legutóbbi mentett módosításokat a felhőbe, hogy bezárta a rajzot az AutoCAD-alapú termékben. A rajz bezárásáig a módosítások csak a helyi gép OneDrive-gyorsítótárában léteznek.

Dropbox

A fájlszinkronizálást a program bizonyos időközönként hajtja végre.

Box

A fájlszinkronizálást a program bizonyos időközönként hajtja végre.

A Box személyes verziója nem támogatja a fájlverziókat. A DWG-előzmények palettán csak a legutóbb mentett verziót érheti el.

A Box Szerkesztés funkciója, amely a Box-eszközöket használja az „Asztali alkalmazás megnyitásához”, nem jeleníti meg a verziótörténetet a DWG-előzmények palettán.

További felhőtárhely-szolgáltatók

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy manuálisan kell hozzáadnia a felhőtárhely-szolgáltatót a Helyek sávhoz.

Előfordulhat, hogy más felhőtárhely-szolgáltatókból a verziótörténet nem érhető el.

A DWG-előzmények paletta az AutoCAD-alapú termékekben nem jeleníti meg a verziótörténetek listáját.