Információk a rajzok mentéséről

A rajzfájlok vagy a kiválasztott objektumok mentése ugyanúgy történik, mint az egyéb alkalmazásokban. Az automatikus mentéseket és a biztonságimásolat-fájlokat is vezérelheti.

Amikor egy rajzon dolgozik, célszerű azt gyakran mentenie. A mentés megvéd az adatok elvesztésétől áramszünet vagy más váratlan hiba esetén.

A rajzfájlok kiterjesztése .dwg, és ha nem módosítja az alapértelmezett fájlformátumot a Beállítások párbeszédpanelen, akkor a program a rajzokat az utoljára használt rajzfájlformátumban menti. Alapértelmezés szerint a program minden mentéskor létrehozza a rajzmappa előző verziójának biztonságimásolat-fájlját. A tapasztalt felhasználók szerint a bevált gyakorlat a biztonsági mentéseket bekapcsolva tartani.

Ha bármikor vissza kell állítania az előző verziót, átnevezheti a rajz mappájában lévő .bak fájlt más névre a .dwg fájlkiterjesztéssel.

Megjegyzés: A DWG-fájlnév hosszának határa (beleértve az útvonalat is) 256 karakter.

A GYMENT, a MENTMINT és az ELMENT parancsok

E parancsok különböző funkciókkal bírnak attól függően, hogy mit szeretne elérni.

  • GYMENT. Ha már legalább egyszer mentette az aktuális rajzot, a program anélkül menti azt, hogy új fájlnév megadását kérné. Ha még soha nem mentette az aktuális rajzot, megjelenik a Rajz mentése másként párbeszédpanel. A felhasználói felület Mentés ikonjai egyaránt a GYMENT parancsot használják.
  • MENTMINT. Új fájlnévvel vagy helyre menti az aktuális rajz egy példányát. A továbbiakban az új fájlnév vagy hely határozza meg az aktuális rajzot, az előző rajzot pedig a rendszer a módosítások mentése nélkül bezárja.
  • ELMENT. Ha a rajz korábban már volt mentve, az AutoCAD az aktuális rajzot a megadott fájlnéven vagy helyre menti, de az aktuális rajzot módosítások nélkül megőrzi. Az AutoCAD LT szoftverben az ELMENT és a MENTMINT parancsok azonosak.

A rajzok alapértelmezés szerinti mappájának megváltoztatása

A program minden egyes indításakor az a mappa lesz alapértelmezett elérési útként beállítva a szabványos fájlkiválasztó párbeszédpanelen, amelyet utoljára használt egy fájl megnyitásához vagy mentéséhez. Vagy beállíthat egy rögzített alapértelmezett mappát is a program parancsikonjával a Windowsban. Konkrét útmutatásért lásd alább, A rajzok alapértelmezés szerinti mappájának megváltoztatása című részt.

Automatikus mentés

Alapértelmezés szerint a program automatikusan menti a rajzot az utolsó mentés után 10 perccel. Növelheti vagy csökkentheti az automatikus mentések közötti időt, vagy kikapcsolhatja az automatikus mentést a Beállítások párbeszédpanel Megnyitás és mentés lapján. A mentések általában növekményes mentések, amelyek észrevehetően gyorsabbak, mint a nagyobb rajzok teljes mentése. A növekményes mentések ideiglenesen nagyobb fájlméretet eredményeznek, amíg az ISAVEPERCENT rendszerváltozó teljes mentést nem végez, amely optimalizálja a rajz fájlméretét.

Megjegyzés: A teljes mentés kényszerítéséhez állítsa az ISAVEPERCENT rendszerváltozót 0 értékre, és mentse a rajzot. A más formátumban történő mentés mindig teljes mentést eredményez.

A rajzfájlok méretének kezelése

Bizonyos körülmények között a rajzfájlok mérete a vártnál nagyobb lehet. Az alábbi listában felsorolja a leggyakoribb lehetőségeket.

A legtöbb esetben a probléma a TISZTÍT vagy a -TISZTÍT paranccsal orvosolható. A lehetséges további javítóintézkedések a következők:

A bevált gyakorlat szerint érdemes több kisebb rajzot létrehozni. Az XREF paranccsal egyesítheti ezeket egy fő rajzban, a munkát pedig elvégezheti a kisebb rajzokon.

Rajzok mentése felhőfiókba

A felhőtárhelyek népszerűsége egyre nő, amelynek oka többek között a jobb elérhetőség, a fájlbiztonság és a megbízhatóság a biztonsági mentés tekintetében.

Nemzetközi munka

Ha más országokban és régiókban lévő kirendeltségekkel vagy cégekkel oszt meg rajzfájlokat, akkor a rajzfájl neve olyan karaktereket tartalmazhat, amelyek nem használhatók más nyelveken.

Ha egy rajzfájl az operációs rendszer más nyelvű verziójában lett létrehozva, akkor az alábbi történik:

Mindkét esetben meg tudja nyitni a rajzfájlokat az AutoCAD 2007-alapú szoftverekkel, és a későbbi verziókkal.

Megjegyzés: Ha a termék előző verzióit használó cégekkel oszt meg rajzfájlokat, akkor elkerülheti az ázsiai nyelvekkel és az ékezetes karaktereket használó nyelvekkel kapcsolatos problémákat. Ilyen esetekben a fájlnév létrehozásakor ne használjon magas ASCII értékeket vagy 80 hexadecimálisnál magasabb értékeket.